Ewa_Gotuje

Co na obiad? Ryżowe kule z kremową niespodzianką pokocha cała rodzina

Przy każdym kęsie poczujesz pyszny, lekko ciągnący się ser mozzarella. Włoski street food posłuży ci do przygotowania jarskiego obiadu, który nigdy ci się nie znudzi. Możesz dowolnie modyfikować farsz, żeby zaskakiwać swoich domowników. Co na obiad podać tym razem? Odkryj przepis na arancini.

Jak zrobić arancini - przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Arancini to typowy włoski street food. Jeśli miałeś okazję je jeść, to z pewnością wiesz, że występują w wielu rodzajach, najczęściej ze słonym farszem. Odkryj, co to jest arancini i jak je zrobić samodzielnie w domu. Przepis jest prostszy, niż myślisz.

Sprawdź także: Te zupy jedz jak najczęściej. Szybko zrobią porządek w organizmie

Arancini - włoski street food

Arancini to smażone kulki, zrobione z ryżu i dodatków, panierowane w bułce tartej. Przekąska, którą najczęściej sprzedaje się we Włoszech jako street food, to typowa potrawa kuchni sycylijskiej. Nazwa dania pochodzi od włoskiego słowa „arancia”, czyli pomarańcza, bo ryżowe kule kształtem przypominają właśnie ten owoc.

Najbardziej popularne są arancini con ragù, które przyrządza się z ryżu, sosu na bazie mięsa oraz z dodatkiem mozzarelli i groszku. Znane są też m.in. arancini con funghi (z grzybami), arancini con burro (z masłem), arancini con salsiccia (z kiełbasą), arancini con pollo (z kurczakiem). 

Choć najczęściej serwowane są jako wytrawna przekąska, sprzedawane są też arancini na słodko. Zazwyczaj mają delikatne nadzienie i cukrową posypkę. Arancini pistacchio wypełnione są kremem pistacjowym i czekoladą, a oprószone cukrem. W takiej formie można je kupić m.in. w Dzień Świętej Łucji (Santa Lucia), czyli 13 grudnia.

Jak zrobić arancini - przepis i podanie

Arancini robi się naprawdę prosto. Potrzebujesz tylko kilku składników charakterystycznych dla włoskiej kuchni, które są łatwo dostępne w osiedlowych supermarketach. To sycący pomysł na jarski obiad lub lunch, bo zawierają jedynie ryż, ser, przyprawy i passatę pomidorową. Sprawdzony przepis na to, jak zrobić arancini, zakłada, że zrobisz je w nieco ponad pół godziny. Choć w tej recepturze smażysz ryżowe kulki w głębokim oleju, możesz je również upiec w piekarniku lub przygotować w air fryerze. W takiej wersji będą mniej kaloryczne.

Przepis na arancini | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu do risotto (według zaleceń producenta),
  • 3/4 szklanki startej mozzarelli + dodatkowa kulka mozzarelli,
  • duża szczypta soli,
  • 2 duże szczypty oregano,
  • 1/3 szklanki passaty pomidorowej,
  • bułka tarta do panierowania (ew. mąka),
  • olej do smażenia.

Jak zrobić arancini? To nic skomplikowanego, bo cała „trudność” polega na połączeniu ze sobą wszystkich składników. Do dużej miski wrzuć ugotowany ryż, do tego startą mozzarellę, oregano, sól i passatę pomidorową. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.

Dodatkową mozzarellę pokrój na niewielkie kostki. Nabierz łyżkę masy, przełóż do czystej dłoni i delikatnie rozpłaszcz. Na środku połóż kawałek mozzarelli, a następnie uformuj kulę, zamykając ser w jej środku. Obtocz jeszcze bułką tartą i smaż, zanurzając w dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju (temperatura nie powinna przekraczać 180 stopni). Domowe arancini podaj na sosie pomidorowym z bazylią i oregano.

Arancini z mozzarellą

 Arancini z mozzarellą Zobacz przepis

Arancini z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Arancini - kuleczki ryżowe z mięsem

 Arancini - kuleczki ryżowe z mięsem Zobacz przepis

Arancini - kuleczki ryżowe z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chrupiące arancini z ostrym jabłkowym sosem

 Chrupiące arancini z ostrym jabłkowym sosem Zobacz przepis

Chrupiące arancini z ostrym jabłkowym sosem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, Instagram @smyk_w_kuchni_blog

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zajadaj na diecie, bez obaw o efekt jojo. Mocno czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej »

Herbata stulatków z niebieskich stref. Przygotujesz z trzech składników »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 79

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 812

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

0
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1