Co jeść, gdy żyjemy w zanieczyszczonym środowisku?

Zimą stan powietrza w niektórych polskich miastach zdecydowanie się pogarsza. Uchronić przed nim mogą nas jedynie długofalowe działania. Okazuje się jednak, że wprowadzenie do diety niektórych produktów, może w pewnym stopniu uchronić nas przed skutkami życia w zanieczyszczonym środowisku.

Fot. 123RF

W wielu miastach, szczególnie na południu Polski, zimą i późną jesienią powtarza się ten sam scenariusz - jakość powietrza zdecydowanie się pogarsza, a ich mieszkańcy zaczynają zmagać się ze skutkami życia w zanieczyszczonym środowisku. Duszności, łzawienie oczu i kłopoty z oddychaniem, to tylko niektóre z nieprzyjemnych objawów, które możemy zaobserwować w tym czasie. Jeżeli przez dłuższy okres wdychamy zawieszone w powietrzu pyły, skutki mogą być jeszcze gorsze - poczynając od ostrej niewydolności oddechowej, a na problemach z układem krwionośnym, kończąc.

Badania wykazały, iż wystarczy 48-godzinny wzrost średniego stężenia zanieczyszczeń pyłowych w powietrzu, aby wśród osób szczególnie wrażliwych (m.in. osób starszych i astmatyków) zwiększyło się ryzyko wystąpienia ataku serca i udaru mózgu, a układ immunologiczny został znacznie osłabiony. Ponadto, życie w zanieczyszczonych rejonach może obniżać funkcje poznawcze, wywoływać depresję, a nawet przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera.

Naukowcy wskazują jednak, że możemy w pewnym stopniu zniwelować skutki życia w zanieczyszczonym środowisku. Poza dosyć oczywistymi sposobami, takimi jak noszenie masek antysmogowych oraz ograniczenie czasu spędzanego na zewnątrz, możemy również włączyć do swojej diety produkty, zawierające w sobie flawonoidy. Są to przeciwutleniacze, należące do grupy fenoli, które w naturalny sposób wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn i wolnych rodników.

Nowość! Zobacz bezpłatyny magazyn kulinarny, a w nim sprawdzone przepisy i porady!

Kliknij, aby przeczytać darmowy magazyn

W jakich produktach znajdziemy najwięcej tych dobroczynnych substancji? Lekarze zalecają przede wszystkim picie zielonej herbaty oraz naturalnego kakao. Ponadto, flawonoidy znajdują się również w ciemnych winogronach, żurawinie, kapuście, warzywach strączkowych (zwłaszcza w fasoli), jabłkach oraz cebuli. Z pewnością wiele osób ucieszy również fakt, że te cenne substancje znajdziemy także w ciemnej czekoladzie oraz czerwonym winie.

Naukowcy wskazują również, iż osoby żyjące w zanieczyszczonym środowisku powinny zadbać o to, by w ich diecie nie zabrakło witaminy E. Substancja ta ma silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki, wspiera proces oddychania komórek oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Tę cenną witaminę znajdziemy m.in. w awokado, szpinaku, oleju słonecznikowym, a także w migdałach i wielu innych orzechach.

Warto jednak pamiętać, iż dostarczanie organizmowi flawonoidów oraz witaminy E nie uchroni nas całkowicie przed szkodliwym działaniem smogu. Dlatego też w okresie, kiedy stężenie niebezpiecznych pyłów w powietrzu jest szczególnie wysokie, i dla własnego bezpieczeństwa lepiej pozostać w domu, a aktywność na „świeżym" powietrzu ograniczyć do niezbędnego minimum.

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Prosta tarta z rabarbarem

...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...

Odsłon: 9824

30 min
19
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

0
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

2
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3
Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

3