Co dawniej wieszano na choince?

Ubierając choinkę na Święta starasz się, aby po prostu ładnie wyglądała. Dawniej, dekoracje świąteczne miały głębsze znaczenie. Zapewniały szczęście, zdrowie i powodzenie. Sprawdź, czym dekorowała choinkę twoja babcia lub mama!

Fot. 123RF/Picsel

Słodycze, które szybko znikały

Na choince wieszano kruche ciasteczka, pierniczki ozdobione lukrem i bakalie. Furorą cieszyły się też lizaki na kształt długich sopelków lodu, cukierki owocowe i czekoladowe. Słodycze symbolizowały radość z narodzin Bożej Dzieciny, a pierniczki z ciastkami - miłość oraz długie i szczęśliwe życie.

Papierowe łańcuchy

Łańcuchy powstawały z kolorowych papierków i bibuły. Im były dłuższe, tym lepiej, ponieważ oplatały całą choinkę z każdej strony! Taki symbol pomagał utrzymać więzi rodzinne, łączył domowników i dalszych krewnych. Masz ochotę przygotować taki łańcuch z dzieckiem? Wytnij z kolorowego papieru wąskie paski, nałóż klej na brzeg każdego paska i przyklej drugi koniec, tworząc pierścień. Każdy kolejny pasek włóż w otrzymany pierścień i kontynuuj, dopóki uzyskasz łańcuch o idealnej długości.

Jabłko świąteczne

Owoc ten to symbol dostatku i urodzaju. Powieszenie go na choince zapewniało zdrowie na cały rok. Jabłko kojarzy się głównie z grzechem pierworodnym, ale jest też oznaką życia, zdrowia i miłości. Na choince wieszano jabłka małej i średniej wielkości, głównie czerwone. Często ich kolor zależał od kompozycji, w której miała być zachowana choinka np. srebrne, złote lub brokatowe.

Szyszki, żołędzie i orzechy

Dary lasy to coś, co cieszyło się kiedyś ogromną popularnością. To symbole płodności, a zawieszane na choince zapewniały dobrobyt, zdrowie, siłę, a nawet mądrość. Dziś zwyczaj ten odszedł trochę do lamusa, z powodu ogromnego wyboru gotowych akcesoriów świątecznych. Jeśli zależy ci, aby takie orzechy znalazły się na choince, przygotuj kilka orzechów włoskich z całą skorupką, pomaluj złotym sprayem i przymocuj do nich czerwoną kokardkę.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Włosy anielskie

Metalowe niteczki pod nazwą włosy anielskie, wspaniale oplatały choinkę, dodawały szyku innym ozdobom i samemu drzewku. Wystarczyło tylko swobodnie zarzucić je na drzewko i gotowe! Obecnie na rynku znajdziesz je w kolorze białym, srebrnym lub złotym, znane są też pod nazwą lameta. Niestety, bardzo się plątały, jednak w każdym domu z czasów PRL było pudełko z takim skarbem!

Wisienka na torcie, czyli czubek choinki!

Najczęściej była to złota gwiazda, a jej miejsce znajdowało się zawsze na czubku choinki. Umieszczało się ją na pamiątkę gwiazdy, która wskazywała drogę Królom, chcącym pokłonić się Dzieciątku. W tradycji ludowej gwiazda pomagała znaleźć drogę do domu tym, którzy wyjechali. Poza gwiazdą wieszano także bombkę zakończona czubkiem w szpic lub wielką kokardkę.
Kiedyś choinka była jednym wielkim, kolorowym chaosem! Łańcuchy nieudolnie posklejane przez dzieci, aniołki ze skrzydłami, różne rodzaje bombek, kolorowe światełka, pajacyki z wydmuszek, a nawet broda Mikołaja wykonana z waty... Dziś w wielu domach wiesza się bombki, które zbiera się przez wszystkie pokolenia w ramach tradycji rodzinnej. To kojarzy się wyłącznie z bałaganem i losowaniem, kto z rodziny wszystko poskłada do pudełek. Nie można zapomnieć też o lampkach, które chroniły przed złem i symbolizowały światło Chrystusa.
A Ty? W jakim stylu ubierzesz świąteczne drzewko? Promocje na ozdoby choinkowe znajdziesz w Eurofirany.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka w kilka minut

Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

Odsłon: 40

15 min
0
15 min
11
Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 988

30 min
17

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0