Chwast, który uzdrawia

Pokrzywa kojarzy się nam głównie z bolesnymi i swędzącymi bąblami na skórze. Tymczasem nie jest to zwykły chwast! Uznaje się ją za jedno z najcenniejszych dla człowieka ziół. Można ją stosować w kuchni z pożytkiem dla zdrowia!

Pokrzywa ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.    Fot. 123RF.COM/PICSEL


Słowianie wierzyli, że zwykła pokrzywa jest w stanie ochronić przez złymi urokami. Stosowali ją także na wszelkiego rodzaju bóle i gorączkę. A dzisiejsze badania potwierdzają, że rzeczywiście ma ona działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.


Miód z innego chwastu. Kliknij!

miód z mniszka


Pokrzywę wykorzystuje się do produkcji kosmetyków. Świetnie działa na włosy, stąd szampony i odżywki pokrzywowe, a także preparaty przeciwłupieżowe. Wyciąg z pokrzywy stosuje się w kosmetykach do cery tłustej i dojrzałej oraz w odżywkach do paznokci. W formie kompresu może zmniejszyć bóle stawów.


Pokrzywa zwalcza raka?

Pokrzywa, dzięki aktywnym substancjom, które zawiera, może być stosowana do:

- zmniejszania objawów alergii (pokrzywa zawiera substancje działające podobnie jak leki przeciwhistaminowe),
- obniżenia poziomu "złego cholesterolu" (tutaj przeczytasz, o co naprawdę chodzi z cholesterolem),
- łagodzenia stanów zapalnych (np. dróg moczowych i w chorobach reumatycznych),
- zmniejszania bólu (np. bólu głowy czy bólu stawów),
- ograniczenia wypadania włosów (tutaj znajdziesz inne rzeczy, które świetnie wpłyną na włosy),
- obniżenia ciśnienia (badania na razie przeprowadzono na zwierzętach),
- usprawnienia trawienia,
- leczenia łagodnego przerostu prostaty (poprawia stan 60-80 proc. chorych),
- zwalczania nieżytu żołądka (pomocniczo),
- poprawienia stanu chorego w cukrzycy (badania na razie przeprowadzono na zwierzętach).

Dzięki działaniu moczopędnemu jest pomocna przy obrzękach, kamicy nerkowej i chorobach woreczka żółciowego.

Pokrzywa stosowana regularnie prawdopodobnie zmniejsza ryzyko raka piersi, jelit i prostaty. Ogranicza także ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.


Uwaga na pokrzywę!

liść pokrzywy

Stosowanie pokrzywy może mieć też negatywne skutki.    Fot. 123RF.COM/PICSEL


Podczas badań wykryto jednak także, że w nadmiernych ilościach, pokrzywa sama może wywoływać u ludzi reakcję alergiczną. Nie można stosować wyciągu z pokrzyw przy krwotokach wywołanych nowotworem macicy. Lepiej też unikać pokrzywy jeśli jest się w ciąży oraz jeśli stosuje się antykoagulanty (leki przeciwzakrzepowe), leki obniżające ciśnienie i diuretyki (leki moczopędne).


Z pokrzywy można upiec chleb i zrobić zupę!

Najczęściej pokrzywę stosuje się po ususzeniu i zalaniu wrzątkiem jako napar. Ale nadaje się ona także do kulinarnych eksperymentów. Świetnie sprawdzi się w wypiekach...


Przepis na chleb z pokrzywy z karobem i czarnuszką. Kliknij!

chleb z pokrzywy przepis


Przepis na chleb z pokrzywą na zakwasie. Kliknij!

chleb z pokrzywą przepis


...i w zupie!


Zupa pokrzywowa. Kliknij!

zupa z pokrzyw przepis


Z pokrzywy wytwarza się także tzw. ziołomiody, można ją wykorzystać także jako dodatek do robienia piwa. Świetnie sprawdzi się w jajecznicy i sałatce. Pasuje do dań ze szpinaku.

Aby wykorzystać pokrzywę, trzeba zrywać młode, ale dobrze wykształcone listki. Najlepszym okresem zbioru jest kwiecień i maj. Do gotowania stosuje się zarówno świeże, jak i ususzone liście. Przed użyciem w kuchni trzeba je umyć i sparzyć. Można je zblanszować.

Przed ususzeniem także trzeba umyć liście i je sparzyć. Suszy się je w przewiewnym i zaciemnionym miejscu, pod wpływem światła utracą swoje właściwości. Można też suszyć ją w piekarniku w temperaturze 35 stopni, przy otwartych drzwiczkach. Liście nie powinny zbrązowieć, a być ciemnozielone, powinny też kruszyć się w palcach. Taką pokrzywę można później zaparzyć jak herbatkę.


Więcej na temat ziół. Kliknij!

zioła w kuchni


Zobacz też: Zioła w ciąży, Skrzyp i pokrzywa na zdrową skórę

Anna Wiśniewska/Smaker.pl


Źródło:
Marzena Pieszak, Przemysław Ł. Mikołajczak "Właściwości lecznicze pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.)" [w:] "Postępy Fitoterapii" nr 4/2010, s. 199-204.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
10
Sałatki Sałata lodowa w śmietanie

Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...

Odsłon: 226

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

4
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7