Ewa_Gotuje

Bób dla anemika i nie tylko...

Początek lipca, sezon na bób powoli się rozpoczyna. Miło jest siedzieć wygodnie w fotelu i go pałaszować, delektując się pysznym smakiem, szczególnie, że bób jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy!

Bób ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.    Fot. 123RF.COM/PICSEL


Bób jest rośliną strączkową, więc zawiera wiele wartości odżywczych, przede wszystkim białko, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Co jeszcze dobrego ma w sobie bób?


Bób na anemię

Anemia może być spowodowana niedoborem żelaza lub kwasu foliowego i witaminy B12. Bób może okazać się pomocny zmniejszaniu tych niedoborów. 100 gram surowego bobu jest w stanie zaspokoić całą dzienną dawkę na kwas foliowy. Dodatkowo bób jest bogaty w żelazo, wapń, magnez, potas oraz w witaminy A, K i B6.


Dla kobiet w ciąży
Bób zawiera dużą ilość witamin i składników mineralnych. Dla kobiet w ciąży najważniejszy jest kwas foliowy, który pomaga w poprawnym rozwoju dziecka. 100 gram zjedzonego bobu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.


dodaj przepisZnasz przepisy na zdrowe i pyszne dania, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Leczenie Parkinsona
Nie każdy wie, że leki przeciwko chorobie Parkinsona są wytwarzane na bazie bobu. Bób zawiera lewodopy, czyli naturalne aminokwasy będące równocześnie prekursorami neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za przekazywanie impulsów między komórkami nerwowymi. Osoby chore na Parkinsona i zażywające leki, powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem bobu.


Bób na układ krążenia
Bób jest produktem niskokalorycznym. W 100 gramach zawiera około 80 kcal i nie zawiera cholesterolu. Dzięki zawartości białka może być stosowany jako alternatywa dla mięsa - co zainteresuje osoby, które muszą ograniczyć spożywanie tłuszczów nasyconych (np. z powodu podwyższonego "złego cholesterolu") oraz wegetarian.


Chcesz wiedzieć więcej o wegetarianizmie? Kliknij!

wegetarianizm

Bób jest bogaty w potas oraz błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, jednocześnie regulując ciśnienie.


Odkwasza organizm

Bób jest często niedocenionym warzywem. Niedoceniona jest również jego skórka, która jest jadalna i zawiera w sobie bardzo dużo witamin. Bób powinien na stałe wkroczyć do naszych jadłospisów jako zdrowy i smaczny składnik, który ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że działa odkwaszająco na organizm. Zakwaszenie organizmu może być spowodowane nadmiernym spożyciem kawy, niezdrową dietą oraz używkami.


Źródło potasu

Bób jest źródłem potasu, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie procesów w organizmie, takich jak pobudzanie wydzielania insuliny, regulacja gospodarki wodnej organizmu, kontrola skurczów i pracy mięśni.


Dla starających się o dziecko

Białko pochodzenia roślinnego, które znajduje się w nasionach roślin strączkowych, takich jak bób, ma pozytywny wpływ na zwiększenie płodności u kobiet. Jeden z zawartych w bobie aminokwasów - arginina - szczególnie korzystnie wpływa na kobiecą płodność i przebieg ciąży.


Kto nie powinien jeść bobu?

Bób, pomimo wielu swoich zalet nie powinien być spożywany przez wszystkich. W szczególności na niego powinni uważać diabetycy. Ugotowany bób posiada wysoki indeks glikemiczny, który wynosi aż 80.

Bób nie jest wskazany również dla osób cierpiących na problemy z układem pokarmowym, ponieważ powoduje wzdęcia i nadmierną produkcję gazów w jelitach.

Osoby z dną moczanową również powinny ostrożnie sięgać po bób, ze względu na zawartość puryn, które sprzyjają powstawaniu kamieni na nerkach.

Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl

Źródła:
Katarzyna Korzeniowska, Artur Cieślewicz, Anna Jabłecka "Zaburzenia gospodarki potasowej (część I) Hipokaliemia polekowa - przypadki zarejestrowane przez Regionalny Ośrodek Monitorowania Działań Niepożądanych Leków w Poznaniu" [w:] "Farmacja współczesna" 2011.
Dorota Szostak-Węgierek "Sposób żywienia a płodność" [w:] "Medycyna wieku rozwojowego" 2011.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 29

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 280

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1217

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 286

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133477

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5