Ewa_Gotuje

Bezpieczne gotowanie w kamperze

Podróże kamperami i przyczepami kempingowymi mają wiele zalet. Bez wątpienia jedną z nich jest znajdująca się w kamperze kuchnia, która nie ustępuje tej, którą mamy w domu. Co może nam zaoferować mobilna kuchnia?

Fot. Adobe Stock

Kuchenka - gotowanie na małym metrażu

Wielogodzinna podróż sprawia, że można zgłodnieć. Wtedy to przydają się kompaktowe, wbudowane płyty kuchenne, które pozwalają cieszyć się domowymi smakami nawet tysiące kilometrów od miejsca zamieszkania. Można je zamontować nawet w kuchniach o niewielkim metrażu. Na rynku dostępne są płyty kuchenne dedykowane kamperom, które można umieścić na równi z blatem. Gdy skończymy gotować, zamykamy kuchenkę specjalną pokrywą, zyskując tym samym dodatkową przestrzeń do przygotowywania posiłków i zabezpieczając kuchenkę przed zabrudzeniem i zniszczeniem.

Piekarnik - zapiekanki i domowe ciasta na urlopie

Wiele osób zastanawia się, jakie potrawy można przygotować w kamperze. Tak naprawdę każdą, jaka tylko przyjdzie nam do głowy, biorąc pod uwagę, że w samochodach kempingowych można znaleźć też piekarnik. Zapiekanki mięsne czy czekoladowe desery - takie potrawy możesz pałaszować na kempingu. W domach na kółkach najczęściej znajdują się piekarniki gazowe oferujące możliwość regulacji temperatury pieczenia, a precyzyjnie przygotowywane potrawy są jeszcze smaczniejsze.

Grill - smak wakacji

Wakacyjne podróże nie obyłyby się bez smaku grillowanych potraw. Jadąc kamperem, zawsze gdy tylko najdzie Cię ochota, możesz zatrzymać się i rozstawić grilla. Na rynku znajdziesz specjalne grille dedykowane kamperom, które są skonstruowane w taki sposób, by nie zajmowały zbyt dużo miejsca, dzięki czemu przewożenie ich jest jeszcze łatwiejsze. Możesz postawić na niewymagający rozpalania grill gazowy lub wielofunkcyjny grill umożliwiający smażenie i gotowanie. O ich możliwości nie musisz się martwić - dostępna powierzchnia pozwoli przygotować sycący posiłek dla wszystkich podróżujących.

Co jeszcze może się przydać?

Do kampera możesz zapakować praktycznie wszystko pod warunkiem, że starczy Ci miejsca. Nie wyobrażasz sobie poranku bez świeżej kawy z ekspresu? Zabierz ze sobą ekspres. Myśląc kawa od razu nabierasz ochotę na tosty z bekonem? Nie zapomnij o tosterze i opiekaczu do kanapek, które pozwolą Ci przygotować pyszne śniadania w dowolnym miejscu na ziemi. Jeśli masz w planie piec lub przygotowywać bardziej skomplikowane potrawy, koniecznie zabierz ze sobą mikser i blender.

Ale zanim wypełnisz dostępną w kamperze przestrzeń po brzegi upewnij się, że w Twojej kuchni są wszystkie podstawowe akcesoria. Mowa tutaj o szklankach, kubkach, talerzach i sztućcach - bez nich zjedzenie jakiegokolwiek posiłku może być trudne. Jeśli o gotowanie chodzi, przydadzą się też garnki i patelnie. Wygospodaruj też trochę miejsca na suchy prowiant. Ryż, makaron i kasza nie zepsują się podczas jazdy, a kupując tego typu jedzenie w Polsce choć trochę zaoszczędzisz.

I nie zapomnij o tym co najważniejsze. Gotowanie w kamperze jest jednym z czynników ryzyka i wpływa na bezpieczeństwo podróżujących. Warto więc zaopatrzyć się w ubezpieczenie takie jak Campervan insurance, zapewniające kompleksową ochronę w podróży. W sytuacji, gdy przypadkowo zaprószysz ogień, możesz liczyć na odszkodowanie, które będzie przysługiwać też, gdy ucierpi przez to któryś z uczestników wycieczki.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
60 min
14
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 693

30 min
10
Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 105

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 945

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1