Ewa_Gotuje

Bakłażan na 10 sposobów

Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które ma piękny kolor, wyjątkowy smak,a do tego jest bardzo zdrowe. Jeśli do tej pory bakłażany nie gościł zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić.

Fot. 123RF/Picsel

Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca.

Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami.

Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja witaminę C oraz skuteczniej walczy z alergiami, grzybami i wirusami. Nie powinien dziwić również fakt, iż na terenach z których pochodzi, bakłażan jest uważany za sekret wiecznej młodości i piękna. Zawarte w nim przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się komórek ciała, a także wzmacniają naszą skórę, włosy i paznokcie.

Bogactwo przeciwutleniaczy

Bakłażany są bogate w antocyjany, czyli barwnikom roślinnym, którym warzywa te zawdzięczają swój wyjątkowy kolor. Związki te należą do flawonoidów, chroniących nasz organizm przez działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie nowotworów. Ponadto, substancje te pomagają przyswajać witaminę C, działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo i przeciwwrzodowo.

Antocyjany zawarte w bakłażanie, a w szczególności w obrębie jego skórki, są silnymi przeciwutleniaczami, które zapobiegają starzeniu, pomagają w syntezie kolagenu oraz korzystnie wpływają na stan włosów i paznokci.

Bakłażany dla odchudzających się

Bakłażan, podobnie jak wiele innych warzyw, jest niskokaloryczny. W jego składzie, poza wodą, znajdziemy również wapń, magnez, błonnik i potas, co sprawia, że jest to idealne warzywo dla osób odchudzających się oraz tych, które intensywnie ćwiczą.

Bakłażan jest bogaty w pektyny, które pomagają w skutecznej walczyć ze zbędnymi kilogramami, poprzez spowolnienie wchłaniania glukozy i potęgowanie uczucia sytości. Pomaga również zmniejszyć wchłanianie cholesterolu oraz metali ciężkich.

Kto nie powinien jeść bakłażanów?

Pomimo swoich wielu zalet, bakłażan jest warzywem ciężkostrawnym powodującym wzdęcia i gazy, dlatego nie powinny go spożywać osoby z problemami trawiennymi. Surowy bakłażan zawiera w sobie solaninę (więcej na ten temat piszemy tutaj), która może zaszkodzić, dlatego też nie powinno się go spożywać na surowo. Z powodzeniem można za to go dusić, gotować, smażyć, piec albo grillować.

Włączenie bakłażanów do diety może przynieść nam właściwie same korzyści. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy stworzyli wiele dań z wykorzystaniem tego warzywa. Oto ich najciekawsze propozycje.

 

1. Baba ganusz

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2.  Caponata

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Makaron alla norma

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Musaka

Fot. Agniesia76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Ratatouille

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Zapiekany bakłażan

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ajvar z domowej piwniczki

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pizza z bakłażanem

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Zapiekane roladki z bakłażana

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Bakłażan z sałatką makaronową

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 78

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 801

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

0
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1