Ewa_Gotuje

80 złotych za pomidory? Jedz warzywa, póki są

Polacy dotkliwie odczuwają wzrost cen w sklepach i coraz wyższe rachunki. Niestety dużo większe opłaty za energię elektryczną odnotowują też szklarnie i hodowcy warzyw. Producenci już teraz zapowiadają, że ogromny wzrost cen przełoży się na znacznie droższe warzywa wczesnowiosenne lub ich zupełny brak. Sprawdź, czy 80 złotych za pomidory to nierealna kwota.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wielu Polaków, przytłoczonych codziennymi wydatkami i koniecznością wiązania „końca z końcem", nie wybiega myślami w przyszłość i skupia się jedynie na obecnej sytuacji. Ceny w sklepach rosną w zastraszającym tempie, a ostatnio podwyżki dotknęły też opłat za prąd i gaz. Jak podkreślają przedsiębiorcy, ich sytuacja, na tle prywatnych osób, jest jeszcze gorsza. 

Sprawdź także: Rzadko pojawia się na talerzu, a powinna. Warzywo dla cukrzyków i osób z wysokim cholesterolem

Wstrzymanie zasiewów

Producenci ogórków i pomidorów ostrzegają, że wczesnowiosenne dostawy polskich warzyw są zagrożone. Stale wzrastają ceny energii elektrycznej oraz ogrzewania, więc nie stać ich dłużej na utrzymanie szklarni, która wymaga stałego dogrzewania i doświetlania.

W wielu przypadkach rozważają więc wstrzymanie zasiewów, które w polskich hodowlach rozpoczynają się już na przełomie grudnia i stycznia. Jeśli dojdzie to do skutku, w sklepach na wiosnę nie pojawią się nowalijki. Część szklarni już teraz deklaruje, że z powodu wzrostu cen węgla (potrzebnego do utrzymania temperatury ok. 16-17 stopni), zmienią system zasiewania - niektórzy rozpoczną pół roku później, dopiero w marcu lub kwietniu.

Argumentują, że dotychczas za tonę węgla płacili ok. 400 zł brutto, a teraz musieliby zainwestować ok. 1700 zł netto. Z kolei taryfa za khW wynosiła 40 gr, a obecna już 2,90 zł. Przy zużywanych przez szklarnię 100 tys. khW rocznie, przedsiębiorstwo zapłaci siedmiokrotnie więcej za prąd - zamiast 40 tys., aż 290 tys. złotych. 

Fot. Opracowanie: enerad.pl na podstawie danych URE

Część firm dodaje też, że w związku z rekomendacjami w poprzednich latach, wymieniła sprzęt na ekologiczny, za co obecnie płaci znacznie więcej. Inni wskazują na rosnące ceny nawozów. Producenci podkreślają też, że przy obecnych opłatach obawiają się, że nie będą w stanie zapłacić wynagrodzeń wszystkim pracownikom. 

Zobacz: Konfitura z czerwonej cebuli

Pomidory za 80 złotych

Hodowcy pomidorów, rozważając, czy zasiewać warzywa na wiosnę, dokonali wstępnych prognoz wydatków i cen, które musieliby zaproponować Polakom na straganach. Właściciele szklarni, po podsumowaniu wszystkich kosztów, orzekli, że cena hurtowa za kilogram pomidorów wyniosłaby 50 zł, natomiast dla ostatecznych klientów nawet 70-80 złotych. 

Przy konkurencyjnych stawkach za warzywa zagraniczne wątpią, że ktokolwiek zapłaci taką kwotę. Wyższe ceny mogą dotknąć cebul, rzodkiewek, selera, kapusty, pora, sałaty czy szczypiorku. Za sztukę zapłacimy od pięciu złotych wzwyż. 

Producenci żywności wnioskują o wsparcie i regulację cen za energię elektryczną dla przedsiębiorców. Z kolei Polska Federacja Producentów Żywności ostrzega przed falą bankructw, niedoborem warzyw, abstrakcyjnymi dla przeciętnych Polaków cenami w sklepach i upadkiem sektora gospodarki narodowej. Wskazują, że Polacy będą na wiosnę zmuszeni kupować tylko importowane produkty.  

Zobacz także:

Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »

Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »

Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
74
15 min
1
Zupy Zupa na rosole z niedzieli

Zupa na rosole z niedzieli to idealna propozycja na pożywne i pyszne danie, k...

Odsłon: 1003

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

1
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

2
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5