11 kulinarnych pytań do… Pauliny Drażby!

Paulina Drażba to prezenterka, dziennikarka, lektorka. Od ponad 7 lat jest związana z "Pytaniem na śniadanie", w którym prowadzi "Czerwony Dywan". Pasjonatka nowych smaków, podróży, nurkowania i mody. Zdradziła nam swoje kulinarne upodobania.

fot. Baranowski Michał / AKPA.PL

1. Moja ulubiona potrawa to... krewetki! Pod każdą postacią, choć najchętniej zwykłe, smażone na maśle z odrobiną czosnku, świeżej pietruszki i bagietką. Koniecznie skropione sokiem z limonek.

2. Najlepsza przekąska to... carpaccio i ostrygi.

3. 3 rzeczy bez których nie mogę się obejść przy gotowaniu: dłonie mojego Męża:) To on jest mistrzem w naszej kuchni. Ja potrzebuję książki kucharskiej, telefonu, żeby zadzwonić do mamy i... stopera:).

4. Moja pierwsza książka kucharska to... porady mojego męża wprost z jego głowy.

5. Moje największe kulinarne odkrycie to... ostatnio szakszuka. Smak przywieziony z Izraela. I wspomniane już ostrygi.

6. Nigdy nie zjem... hmmm. Grillowanych koników polnych lub innych "przysmaków" tego typu.

7. Ulubiona potrawa z dzieciństwa... placki z jabłkami i knedle ze śliwką przygotowywane przez babcie. Mniaaam!

8. Przyprawa, której nigdy nie zabraknie w mojej kuchni... Bazylia, kolendra, pieprz i niestety... sól. Uwielbiam pikantne i słone dania.

9. Restauracja, do której mogę chodzić codziennie... bar Warszawa, tuż przy Placu Zamkowym. Genialne domowe obiady! W każdą niedzielę schabowy z ziemniaczkami i rosół albo kotlet mielony z buraczkami. Uwielbiam!

10. Jeśli coś mocniejszego, to poproszę... białe wino.

11. Najlepsza piosenka do gotowania to... "Girls Just Want to Have Fun" Cyndi Lauper.

Paulina Drażba o swoich kulinarnych sekretachPaulina Drażba to prezenterka, dziennikarka, lektorka. Obecnie związana z TVP 2. Pracę w mediach rozpoczęła jako siedemnastolatka.

Pierwsze zawodowe kroki w dziennikarstwie stawiała jako serwisantka i redaktorka w prywatnej rozgłośni radiowej - Radio 5 Suwałki. Potem zaczęła pracę w telewizji. W 2004 r. pracowała kolejno w programach: „Kolejka - lista przebojów", „Myślisz o kimś - wybierz teledysk" oraz w Teleexpressie. Rok później przeszła do Interaktywnej Telewizji iTV, gdzie pracowała jako prezenterka programów na żywo, szefowa redakcji quizowej, wydawca dzienny oraz producentka programów rozrywkowych. Równolegle związana była z Superstacją jako dziennikarka newsowa i reporterka sejmowa. Od stycznia 2007 do dziś pracuje w TVP2 w „Pytaniu na śniadanie". Od marca 2011 tworzyła i prowadziła cykl „Bita śmietanka towarzyska". Dziś prowadzi „Czerwony Dywan".

Można powiedzieć, że praca to jej hobby. Gdy czerwona lampka zgaśnie i trzeba zejść z „Czerwonego Dywanu" - wyjeżdża nurkować. Razem z mężem zdobywa podwodny świat i może godzinami obserwować mureny, barakudy i delfiny. Uwielbia podróże, smaki świata i... wysokie obcasy. Nowa para butów zawsze poprawia jej humor. Nieustannie powtarza, że jest najszczęśliwszą mężatką na świecie.

Zobacz też 11 pytań do Anny Wyszkoni. Kliknij!

anna wyszkoni wywiad dla smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Kluski ziemniaczane z okrasą

Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...

Odsłon: 43

30 min
1

Przepis dnia

Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 45375

30 min
83

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2