Ewa_Gotuje

10 przepisów, dzięki którym młode ziemniaki będą jeszcze smaczniejsze

Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Jak je przyrządzić, aby wykorzystać je jak najlepiej? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników!

Fot. 123RF/Picsel

Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy również białko, fosfor, cynk, żelazo, magnez, wapń, potas, cynk, miedź i mangan.

Wiele osób twierdzi, że ziemniaki są warzywem tuczącym, z którego należy bezwzględnie zrezygnować w czasie odchudzania. Tymczasem prawda jest całkiem inna: możemy je spożywać nawet w czasie diety, a zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze mogą tylko pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Ziemniaki same w sobie są lekkostrawne i są doskonałym źródłem cennej witaminy C, to dodatki z którymi je serwujemy (np. masło lub ciężkie sosy) czynią z nich kaloryczną bombę.

Ponadto, naukowcom udało się udowodnić, iż ziemniaki mogą obniżać ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływać na kondycję układu nerwowego i krwionośnego.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Jak gotować młode ziemniaki, aby były najzdrowsze?

Ziemniaki są najzdrowsze po ugotowaniu i schłodzeniu, ale nie znaczy to, że musimy je jeść w takiej formie. Możemy je gotować i piec, nie przesadzając z solą - dodajmy do nich także przyprawy i zioła. Ziemniaki świetnie komponują się z czosnkiem, rozmarynem czy koperkiem, pasują im także słodkie dodatki, takie jak cynamon. Odrobina oliwy do pieczenia również będzie dobrym pomysłem. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do purée, które będzie jeszcze zdrowsze, jeśli zamiast tłustej śmietany dodamy do niego kefir lub jogurt naturalny.

Warto pamiętać o tym, że serwując młode ziemniaki nie musimy ograniczać się wyłącznie do ugotowania ich i posypania koperkiem. Nasi użytkownicy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami, z które zdecydowanie warto przetestować. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Zapiekanka z młodych ziemniaków

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Sałatka z młodych ziemniaków

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Krem z młodych ziemniaków

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Sałatka z młodych ziemniaków na ciepło

Fot. Insignificant na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Placuszki z młodych ziemniaków

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Młode ziemniaki zapiekane z mięsem

Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Sałatka z młodych ziemniaków

Fot. Pobietegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Młode ziemniaki pieczone na ostro

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Młode ziemniaki faszerowane

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Szaszłyki z młodych ziemniaków

Fot. PaniMkuchniasmakowita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 65

15 min
11

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0