Wigilijne pierogi z makiem | Pieczone pierogi z masą makową

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne pierogi pieczone z masą makową. Pierogi są naprawdę bardzo smaczne, powinny smakować zarówno dzieciom jaki dorosłym :). Polecam upiec.

Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 35 pierogów
użyłam foremki o średnicy 8 cm

340 g mąki pszennej (typ do 550)
160 ml letniego mleka
2 żółtka (jajka L)
20 g drożdży świeżych
30 g masła roztopionego i przestudzonego
40 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli

na masę makową:
200 g maku zmielonego (gotowego ze sklepu)
można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy makowej

250 ml mleka

około 50 g posiekanych orzechów włoskich
około 40 g rodzynek (pokrojonych)
około 20 g posiekanych migdałów (zmielonych)
kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek
50 g roztopionego i przestudzonego masła
otarta skóra z cytryny i pomarańczy
około 4-5 łyżek miodu
kilka kropli aromatu migdałowego