SZARLOTKA Z BUDYNIEM

Pyszne ciasto na jesienne popołudnia z kawą lub herbatą.
Przepis ze starego przepisu przywołujący smaki dzieciństwa!
Składniki na tą szarlotkę napisano masz w domu a przygotowanie zajmuje kilka chwil. Jedynym minusem jest, to że znika bardzo szybko.

Jeśli podoba Ci się ten przepis zostaw łapkę w górę. Będzie mi bardzo miło jeśli będziesz subskrybować mój kanał. Dla mnie to będzie duża radość i motywacja aby inspirować Cię kulinarnie każdego dnia.


♥️SUBSKRYBUJ: https://www.youtube.com/channel/UChpFpTBlfZrBOytQnGg3_RA

♥️OBSERWUJ: https://www.instagram.com/smacznie_na_talerzu/?hl=en

♥️POLUB
https://www.facebook.com/smacznienatalerzu/


SKŁADNIKI NA CIASTO:⬇️
•150g mąki pszennej
•150g mąki krupczarki
•szczypta soli 
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•100g cukru
•2 żółtka 
•1½ łyżki śmietany 18%
•150g masła startego na gdybym oczku


DODATKOWO:

•4-5 jabłek
•2 budynie śmietankowe 
•750ml mleka 
•bułka tarta lub kasza manna
•foremka o wymiarach 24x28cm


Wszystkie składniki na ciasto zagnieć w kulkę. Podziel na dwie części, owiń folią stretch i włóż do lodówki na 20 minut. 
Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki. 
Jedną część ciasta włóż na dno foremki. Ponakłuwaj widelcem. Posyp bułką tartą/kaszą manną i ułóż jabłka. Włóż do lodówki na czas przygotowania budyniu. 
Budyń ugotuj według wskazówek na opakowaniu pomniejszając ilość mleka.
Gorący rozprowadź na jabłka i zetrzyj na tarce drugą część ciasta. 
Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz ok. 40minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego.