Pyszny tradycyjny zawijany makowiec | Zachwyć rodzinę w Święta makowcem którego smaku nie zapomną :)

Zawijany makowiec to tradycyjny przysmak świąteczny, który kusi smakiem maku, orzechów, skórki pomarańczowej i rodzynek. Smaki te zawinięte są w pyszne drożdżowe ciasto. Pokażę dwa sposoby zrobienia ciasta: z użyciem miksera planetarnego oraz zagniatanego ręcznie. W poprzednim filmie pokazałam jak zrobić pyszną masę makową, teraz pokażę jak zrobić przepyszne wykwintne makowce.

Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej typ 480 (np. szymanowska)
225 ml | 1 szklanka mleka 1,5%
180g cukier kryształ
100g (pół kostki) masła
3 żółtka
40g świeżych drożdży
1 -1½ łyżeczki cukru wanilinowego
½ łyżeczki soli

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło rozpuszczone i ostudzone do temperatury pokojowej.

Z podanej porcji wyjdą 2 duże lub 3 małe makowce.
Przepis na masę makową pokazuję w tym filme: https://youtu.be/ublh6LqlZE0


Kuchnia Pyszności to sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie.
Dokładnie pokazuję jak, z czego i co robię - nie pomijając żadnych ważnych "drobiazgów", które decydują o końcowym sukcesie.

Music: biblioteka audio You Tube

Kontakt: kuchniapysznosci@gmail.com

Prawa autorskie zastrzeżone.
Jeśli chcesz użyć fragmentów lub całości filmu zapytaj o zgodę.