Puszyste i wilgotne ciasto dyniowe

Witam serdecznie, sezon dyniowy w pełni więc nie może zabraknąć przepisu na pyszne ciasto z dynią. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, puszyste i aromatyczne. Polecam upiec bo naprawdę warto.

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:
2 foremki o wymiarach 20 cm x 11 cm

320 g mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml
3 jajka rozmiar L
280 g puree z dyni – użyłam hokkaido – to jest około 1 szklanki o pojemności 250 ml
120 g oleju – użyłam rzepakowego – to jest około 1/2 szklanki o pojemności 250 ml
160 g cukru – około 3/4 szklanki 250 ml
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka z górką cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego


pieczenie – w mniejszych foremkach 20x11 ciasto piekłam około 45 minut, a w większej 26x11 piekłam około 55 minut.

#UwagaBabciaGotuje #dynia #ciasto

Komentarze do filmu (1)

KulinarnaChwila 14 października
Pyszności :)