Przepyszne ciasto orzechowo-jabłkowe z bitą śmietaną | Przepis z mojego starego zeszytu

Dzisiaj przepis na pyszne ciasto biszkoptowe z masą z orzechów włoskich i z jabłek z pierzynką z bitej śmietany oprószonej startą czekoladą.
Ten przepis z mojego starego zeszytu łączy harmonijnie dwa smaki: orzechów i jabłek i jest idealnym ciastem do popołudniowej kawy i na rodzinne przyjęcia.

Biszkopt
Składniki:
95 g | ⅔ szklanki mąki tortowej typ 450
115 g | ½ szklanki cukru
4 żółtka jaj
4 białka jaj
1 łyżka soku z cytryny
1 szypta soli

Masa orzechowa
Składniki:
250 ml | 1 szklanka mleka 2%
70 g | ⅓ szklanki kaszy mannej
100 g | ⅔ szklanki cukru pudru
200 g | 1 ½ szklanki orzechów włoskich
8 g | 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Masa z jabłek
Składniki:
1,5-1,6 kg jabłek Szara Reneta\Antonówka
115 g | ½ szklanka cukru
10 g | 2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 opakowanie galaretki pomarańczowej (77 g)
15 g masła

Masa śmietanowa
Składniki:
330 g śmietany kremówki 30%
55 g | 2 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
40-50 g czekolady gorzkiej 64%

#biszkopt #ciastoorzechowe #ciastozjablkami #domowewypieki

Kuchnia Pyszności to sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie.
Dokładnie pokazuję jak, z czego i co robię - nie pomijając żadnych ważnych "drobiazgów", które decydują o końcowym sukcesie.

Music: biblioteka audio You Tube

Kontakt: kuchniapysznosci@gmail.com

Prawa autorskie zastrzeżone.
Jeśli chcesz użyć fragmentów lub całości filmu zapytaj o zgodę.