Przepyszne ciasto bananowe, wilgotne i puszyste | Babeczki bananowe | Ciasto bananowo-czekoladowe

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bananowe. Ciasto bananowe jest wilgotne, puszyste i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku.

Do przygotowania ciasta bananowego będziemy potrzebowali:
Foremka 20 cm x 11 cm lub około 12 babeczek

300 g rozdrobnionych bananów (to jest około 3 banany, przed obraniem około 500 g, około jednej szklanki 250 ml rozdrobnionych bananów)

200 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 1 ¼ szklanki 250 ml
100 g cukru (około 7 łyżek)
2 jajka (rozmiar L)
80 g masła – roztopionego i przestudzonego – może być olej
30 g kakao ciemnego – około 4 łyżek
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli