Przepis na Rosół Drobiowy

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na domowy rosół drobiowy. Ameryki tym przepisem nie odkryję ponieważ chyba prawie wszyscy wiedzą jak ugotować rosół, no ale że w komentarzach oraz w prywatnych wiadomościach kilka osób odwiedzających mojego bloga oraz kanał na Youtube prosiło mnie abym przedstawiła przepis na domowy rosół, więc to czynię :).
Każdy przepis na rosół drobiowy jest praktycznie taki sam jedynie czym się różnią to długością gotowania samego rosołu, ilościami warzyw oraz przyprawami, wiele osób dodaje do rosołu lubczyk, maggi lub kostkę rosołową ja staram się nie dodawać tych przypraw za to dodaję do rosołu jeżeli akurat mam suszone grzybki i kawałek kapusty włoskiej. Ale i tak jestem pewna że każdy rosół jaki ugotujemy i tak jest tym najlepszym bo ugotowanym przez nas samych.


Będziemy potrzebować:

3 litry wody
1 kura rosołowa lub kurczak o wadze około 1,2 kg (mogą być również kawałki kurczaka)

warzywa:
marchew – około 200 g
pietruszka – około 110 g
cebula – około 80 g
kawałek pora – około 50 g
kawałek korzenia selera – około 60 g
2-3 gałązki koperku
2-3 gałązki natki pietruszki

przyprawy:
1 listek laurowy
kilka ziaren pieprzu czarnego
sól, pieprz

jeżeli lubimy możemy dodać:
kawałek kapusty włoskiej lub młodej – około 120 g
2 grzybki suszone

zielenina do posypania rosołu na talerzu