Przepis na Ogórki Konserwowe na Zimę

Propozycja na pyszne domowe ogórki konserwowe na zimę. Jeżeli jeszcze ktoś niema swojego ulubionego przepisu na ogórki konserwowe może spodoba się mój przepis na nie i go wykorzysta.

proporcje na 1 kg ogórków
w jednym słoiku 1 litrowym mieści się około 500 g ogórków

1 kg ogórków - nie za dużych, twardych
majeranek suszony - duża szczypta na słoik
biała gorczyca - duża szczypta na słoik
3 – 4 ziarenka ziela angielskiego na słoik
1 listek laurowy na słoik
1 – 2 ząbek czosnku (w zależności od wielkości)na słoik
mały strąk papryczki chili (po kawałku na słoik)
5 - 6 cm kawałek korzenia chrzanu
kilka baldaszków kopru razem z kawałkiem łodygi

na zalewę: na pewno wystarczy na 2 litrowe słoiki czyli na 1 kg ogórków
600 ml wody
1/2 szklanki octu 10% (125 ml)
25 g cukry (około 1 i 1/2 łyżki stołowej)
15 g soli do przetworów (troszkę więcej niż pół łyżki stołowej)


Zapraszam również do odwiedzenia mojego bloga Uwaga Babcia Gotuje , na którym znajduje się dokładny opis przygotowania ogórków konserwowych. Jeżeli na filmie pokazałam coś nie dokładnie to w przepisie na blogu na pewno to opisałam dokładniej.
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/07/ogorki-konserwowe.html

i zachęcam również do polubienia Babci na Facebook :)
http://www.facebook.com/UwagaBabciaGotuje

Pozdrawiam serdecznie