Przepis na Najlepsze Bułki Maślane – puszyste i smaczne

Przepis na bułki maślane, bułeczki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie takich bułeczek wcale nie jest trudne a na pewno będą wszystkim smakować.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 12 szt bułek maślanych

500 g (3 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej
250 ml (1 szklanka) letniego mleka
4 żółtka (moje ważyły 80 g)
60 g cukru kryształ (3,5 – 4 łyżki)
30 g drożdży świeżych
50 g masła roztopionego i przestudzonego
szczypta soli

mleko do pomalowania bułek przed pieczeniem

na kruszonkę:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła (dobrze schłodzonego)
1 łyżka cukru kryształ

do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml

Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem

Zapraszam również do odwiedzenia mojego bloga Uwaga Babcia Gotuje , na którym znajduje się dokładny opis wypieku bułek maślanych. Jeżeli na filmie pokazałam coś nie dokładnie to w przepisie na blogu na pewno to opisałam dokładniej.
http://babciapieczechleb.blogspot.com/2015/11/przepis-na-buki-maslane-puszyste-i.html

i zachęcam również do polubienia Babci na Facebook :)
http://www.facebook.com/UwagaBabciaGotuje

Pozdrawiam serdecznie