Przepis na Dżem z Agrestu – bez dodatku żelfixu

Propozycja na pyszny dżem z agrestu bez dodatku środków żelujących, w smaku wcale nie jest słodki pomimo sporej ilości cukru tylko kwaskowaty, jeżeli ktoś jeszcze takiego dżemu nie robił to polecam wypróbować przepis i zrobić kilka słoiczków bo akurat jest sezon na agrest.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 900 ml dżemu

1 kg agrestu
3/4 szklanki wody (około 190 ml)
500 g cukru ale można użyć więcej lub mniej to kwestia gustu

sok z jednej cytryny około 50 ml

Zapraszam również do odwiedzenia mojego bloga Uwaga Babcia Gotuje , na którym znajduje się dokładny opis przygotowania dżemu z agrestu. Jeżeli na filmie pokazałam coś nie dokładnie to w przepisie na blogu na pewno to opisałam dokładniej .
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2015/07/przepis-na-dzem-z-agrestu-bez-dodatku.html

i zachęcam również do polubienia Babci na Facebook :)
http://www.facebook.com/UwagaBabciaGotuje

Pozdrawiam serdecznie