Przepis na Bułki Orkiszowe – Domowy Wypiek Pieczywa

Tym razem zaproponuję przepis na wypiek domowych bułek orkiszowych. Ciasto jest proste w przygotowaniu, ja wyrabiam ciasto ręcznie ale możemy użyć do wyrobienia ciasta maszyny (robota). Bułki orkiszowe po upieczeniu są bardzo smaczne, puszyste (dokładnie widać to na końcu filmiku) i bardziej treściwe niż bułki ze sklepu bo nie są tak nadmuchane. Polecam wypróbować przepis i spróbować upiec takie bułeczki w domu.

Zachęcam do polubienia mnie na Facebook, aby być na bieżąco z przepisami :)
http://www.facebook.com/UwagaBabciaGotuje

Do przygotowania ciasta na bułki orkiszowe będziemy potrzebować:

500 g mąki orkiszowej pełno ziarnistej (użyłam mąki Melvit)
100 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
400 ml letniego mleka
3 łyżki oleju
40 g drożdży świeżych
1,5 łyżeczki soli (około 15 g)
1,5 łyżeczki cukru (około 10 g)

dodatkowo bułki możemy posypać
siemieniem lnianym lub sezamem

Zapraszam również do odwiedzenia mojego bloga Uwaga Babcia Gotuje , na którym znajduje się dokładny przepis na przygotowanie bułek orkiszowych.
https://babciapieczechleb.blogspot.com/2016/05/przepis-na-buki-orkiszowe.html

Pozdrawiam serdecznie