Prosty chleb drożdżowy bez zagniatania

Prosty chleb drożdżowy bez zagniatania - bardzo fajna alternatywa, gdy akurat brakuje nam chleba w domu, a mamy jednocześnie trochę mąki i drożdży.
Gwoli ścisłości muszę dodać, że w przepisie brak podania dokładnego czasu wyrastania, ponieważ nie da się tego określić, zależy to od mąki, od temperatury otoczenia, trzeba się przyglądać ciastu pod ściereczką i gdy ciasto "dorasta" do krawędzi miski, wtedy można uznać że odpowiednio wyrosło. Raz trwa to godzinę, innymi razy krócej, a innymi dłużej. Ale też trzeba uważać, by ciasto nie przerosło, bo wtedy podczas pieczenia, zrobi się dziura w chlebie i raczej ten chleb nie będzie się już do niczego nadawał.

Link do przepisu na blogu: https://kawazmlekiem2017.blogspot.com/2020/08/prosty-chleb-drozdzowy-bez-zagniatania.html

Muzyka:
Kevin MacLeod: Hep Cats – na licencji Creative Commons Attribution (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Źródło: http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1500022
Wykonawca: http://incompetech.com/

___________________________________________________________________________
ENGLISH VERSION: Simple yeast bread without kneading

Ingredients:
- 30 g of fresh yeast + 2 teaspoons of sugar
- 500 g of wheat flour type 650
- 500 ml of warm water
- 1 teaspoon of salt
- 2 tablespoons of olive oil
- 3 tablespoons of linseed (optional)
___________________________________________________________________________

BLOG - https://kawazmlekiem2017.blogspot.com
FACEBOOK - https://www.facebook.com/Kawa-z-mlekiem-144726093052336/
INSTAGRAM - https://www.instagram.com/kawazmlekiem2017/
TWITTER - https://twitter.com/Kawazmlekiem17

#chleb #chlebdrożdżowy #pieczywo