Pizza domowa od A do Z - Rapanujo działa z bratem w kuchni. Patrz opis!!!!!

avatar Autor: Rapa
Vloguś 152. Z cyklu: kuchnia dla laików:"Pizza od A do Z - Rapanujo działa z bratem w kuchni. Patrz opis!"

1. Ciasto do pizzy ( 2 x 32 cm )
Rozczyn do ciasta
- szklanka ciepłej/letniej wody ( 200 ml )
- 30-40 gr drożdży
- płaska łyżeczka cukru
Do wody rozdrabniamy drożdże, dodajemy cukier i dobrze mieszamy na jednolity płyn, odstawiamy na 10-15 min. ( powinniśmy zauważyć lekkie pienienie, " pracę drożdży" ).
Do plastikowego pojemnika przesiewamy 3 szklanki mąki pszennej i dodajemy szczyptę soli.
Po ok. 10-15 min. wlewamy rozczyn do mąki, mieszamy i zaczynamy ugniatać ciasto przez ok. 15 min. aby składniki dobrze się połączyły.
Jeżeli ciasto jest za mokre, klei się do rąk to podsypujemy mąką.
Wyrobione ciasto formujemy w kule i przykrywamy ściereczką na 30 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie ugniatamy ciasto przez chwilę i dzielimy na 2 równe kawałki.
Blachy smarujemy olejem lub oliwą.
Bierzemy 1 kawałek ciasta, lekko rozwałkowując w kształt koła, przekładamy na blaszkę i rozciągamy po okręgu aż będzie na całej brytfanie. To samo robimy z 2 kawałkiem, możemy to robić naprzemiennie po trochu rozciągając każde ciasto ( wtedy jedno nam rośnie i lepiej się formuje ).
Gdy blachy już gotowe, możemy przystąpić do nakładania sosu, po tej czynności możemy posypać pizze przyprawą, następnie kładziemy przetarty na tarce ser mozarella i nasze składniki ( dodajemy co lubimy ): szynkę, cebulę, papryki czerwoną i żółtą oraz na koniec pieczarki ( pieczarki możemy podsmażyć na patelni redukując wodę z nich, mniej będzie wody na pizzy). Jeżeli został ser, posypujemy nim pizze.
Piekarnik nagrzany do ok. 210-220 stopni, więc wrzucamy nasze dzieło ;) na około 20-25 min.
Pamiętamy, że nasze składniki wypuszczą trochę wody podczas pieczenia, więc warto dawać ich z umiarem, dlatego że ta woda może wypłynąć poza ciasto albo spód do pizzy przemoknie i wtedy będziemy musieli się pomęczyć, aby oddzielić pizze od blaszki.
2. Sos do pizzy
- 4-6 pomidorów obranych ze skóry
- 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier ( albo co lubicie w takim sosie to dodajcie )
Pomidory pokrojone wrzucamy do małego garczka, dodajemy czosnek i przyprawy co jakiś czas mieszając, gotujemy do momentu redukcji soku/ wody z pomidorów, aby po nałożeniu na ciasto nam się nie wylała poza bo przywrze nam spód do pizzy do brytfanki.
Zostawiamy do ostudzenia, możemy zmiksować.
3. Sos czosnkowy
- jogurt naturalny gęsty
- 2-3 łyżki majonezu

#Pizza #pizzaProstyprzepis

Facebook:
https://www.facebook.com/RAPANUJO/
Instagram:
Rapanujo

muzyka z YT: https://www.youtube.com/audiolibrary