PIERNIK STAROPOLSKI + Powidła do przełożenia piernika + Polewa czekoladowa - Piernik na święta

Propozycja na pyszny piernik staropolski, który zdążymy jeszcze przygotować na zbliżające się święta. Piernik jest naprawdę smaczny, aromatyczny i wcale nie tak trudny do przygotowania, jakby się mogło wydawać :).

Do przygotowania piernika będziemy potrzebowali:
piernik upiekłam na dużej blaszce z piekarnika (36 x 30)

500 g mąki pszennej (typ do 550)
120 g masła
2 jajka rozmiar L
¾ szklanki cukru kryształ (około 180 g)
50 ml mleka
250 g miodu
1 ½ łyżeczki sody
szczypta soli
około 80 g drobno posiekanych orzechów włoskich

przyprawy:
1 ½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka goździków (utartych w moździerzu)
¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
¾ łyżeczki imbiru mielonego
¾ mielonego ziela angielskiego
¾ łyżeczki kardamonu
1 gwiazdka anyżu (utarta w moździerzu)
szczypta pieprzu
można użyć gotowej przyprawy do piernika

na powidła do przełożenia piernika :
400 g dżemu śliwkowego lub powidła śliwkowe
około 100 g śliwek suszonych
1 łyżeczka cynamonu
otarta skórka z jednej pomarańczy
sok wyciśnięty z pomarańczy (około 60 ml)
2 gwiazdki anyżu

na polewę:
150 g masła
110 g cukru pudru
4 łyżki kakao ciemnego
1 ½ łyżeczki żelatyny
około 5 łyżek mleka

#UwagaBabciaGotuje #piernik #piernikstaropolski