Ogórki kiszone domowej roboty.

Ogórki robię w słoikach ale nie wspomniałam w firmie że również można robić w 5 litrowych butelkach po wodzie jeśli późnej po otwarciu damy radę zjeść tak dużą ilość.Najlepiej robić w takiej wielkości naczyniu by zjeść po otwarciu, wyjątek stanowią ogórki robione w beczkach podobnie jak kapusta kiszona w beczce nie sposób przecież zjeść całej po otwarciu ,poprostu bierzemy ile potrzebujemy i zabezpieczamy je w beczce ponownie.. Na lit przegotowanej wody duża łyżka soli do przetworów nie jodowanej, do każdego słoika trochę gorczycy, pieprz w ziarkach ząbek czosnku trochę korzenia chrzanu, baldach kopru liście wiśni u mnie mogą być laurowe bądź z dębu winogron lub porzeczki Ułożone w słoikach ogórki zalewam zalewą i zostawiam w ciepłym miejscu na kilka dni by trochę ukisły.