Niewiarygodnie pyszny pleśniak bez opadającej piany z białek | Przepis z mojego starego zeszytu

#plesniakzdzemem #kuchniapysznosci
Dzisiaj przepis z mojego starego zeszytu na tradycyjny pleśniak popularny w latach 80-tych. Ciasto półkruche z dżemem porzeczkowym i pyszną wilgotną pianką z białek. Pychotka! Proste i szybkie w wykonaniu. Znakomite na każdą okazję. Zapraszam na film :)

Ciasto
Składniki:
430 g | 2½ szklanki mąki pszennej typ 480
60 g | ¼ szklanki cukru drobnego
65 g | 3 łyżki śmietany 18%
280 - 400 g | 1-1½ słoika dżemu z czarnej porzeczki
16 g | 2 łyżki ciemnego kakao
4 żółtka jaj
200 g | 1 kostka masła lub margaryny
2½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli

Piana z białek
Składniki:
4 białka jaj
240 g | 1 szklanka drobnego cukru
30 g | 2 płaskie łyżki skrobii ziemniaczanej
16 g | 1 opakowanie cukru wanilinowego
¼ łyżeczki soli

Piekarnik nagrzany do 170°C
Grzanie góra | dół
Temperatura pieczenia 170°C
Środkowa półka
Czas pieczenia 55 minut
WAŻNE!
Po 55 min. wyłączam piekarnik i trzymam ciasto w zamkniętym piekarniku przez 30 min. po czym uchylam minimalnie drzwi (szpara od góry nie większa niż 0,5 cm) i trzymam 30 min.

Kuchnia Pyszności to sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie.
Dokładnie pokazuję jak, z czego i co robię - nie pomijając żadnych ważnych "drobiazgów", które decydują o końcowym sukcesie.

Music: biblioteka audio You Tube

Kontakt: kuchniapysznosci@gmail.com

Prawa autorskie zastrzeżone.
Jeśli chcesz użyć fragmentów lub całości filmu zapytaj o zgodę.