Najprostsze ciasto drożdżowe z Jabłkami - puszyste delikatne i bardzo smaczne - bez wyrabiania

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na rewelacyjne ciasto drożdżowe z jabłkami. Ciasto drożdżowe jest wyjątkowo puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu, składniki wystarczy wymieszać łyżką lub mikserem i nie trzeba wyrabiać na stolnicy. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.

Do przygotowania ciasta drożdżowego z jabłkami będziemy potrzebowali:

użyłam foremki o średnicy 26 cm

400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 2 ½ szklanki 250 ml
150 g letniego mleka – podaję w gramach bo łatwiej jest odważyć 150 gramów niż odmierzyć 150 ml

80 g cukru (około 5-6 łyżek) – można dodać więcej jeżeli lubimy słodsze
150 g masła roztopionego i przestudzonego (przed roztopieniem proponuję wziąć więcej masła około 160-165, po podczas topienia zawsze troszkę odparuje i pozostanie na ściankach rondelka)

2 jajka (rozmiar L)
30 g drożdży świeżych
szczypta soli
4 średniej wielkości jabłka (około 700 g przed obraniem) – użyłam odmiany kwaśnej Antonówka

na kruszonkę:
około 3 łyżek mąki pszennej
około 1 ½ łyżki cukru
około 1 ½ łyżki masła o temperaturze pokojowej
i około 1 ½ łyżeczki cynamonu

#UwagaBabciaGotuje #CiastoDrozdzowe #jabłka #szarlotka #drozdzowe