Najlepszy i najłatwiejszy MAKOWIEC na kruchym cieście | Przepis na świąteczny makowiec

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu makowiec na kruchym spodzie.

Użyłam foremki o średnicy 26 cm

400 g mąki pszennej (typ do 550)
200 g masła o temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
4 żółtka (jajka L)
2 łyżki jogurtu naturalnego kremowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli

na masę makową:
200 g maku zmielonego (gotowego ze sklepu)
250 ml mleka

2 BIAŁKA
około 50 g posiekanych orzechów włoskich
około 40 g rodzynek (pokrojonych
kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek
50 g roztopionego i przestudzonego masła
otarta skóra z cytryny i pomarańczy
około 5 łyżek miodu
kilka kropli aromatu migdałowego

można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy makowej