Makowiec Bezglutenowy | pyszny i prosty w przygotowaniu

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na makowiec dla osób uczulonych na gluten (chorych na celiakie). Makowiec jest pyszny i prosty w przygotowaniu, polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania makowca będziemy potrzebowali:
użyłam foremki o wymiarach 24cm x 24cm

500 g maku sparzonego i zmielonego
500 g jabłek winnych
150 g cukru pudru
125 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
2 łyżki miodu
6 jajek rozdzielona żółtka do białek (jajka L)
4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej ( około 40 g)
4 łyżki kleiku kukurydzianego ( około 20 g)
50 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy

Przepis na lukier królewski: https://uwagababciagotuje.blogspot.com/2016/03/przepis-na-lukier-krolewski.html
Przepis na lukier kolorowy: https://uwagababciagotuje.blogspot.com/2016/12/przepis-na-lukier-biay-czekoladowy-i.html
Polewa czekoladowa bez mleka i masła: https://uwagababciagotuje.blogspot.com/2015/12/polewa-czekoladowa-bez-masa-i-mleka.html
Polewa czekoladowa z masłem: https://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/03/polewa-czekoladowa-z-kakao.html

Komentarze do filmu (1)

gochna55 15 grudnia 2017
Typowa "szarlotka japońska" - hit początkowych lat 80 XX wieku. Fakt - używało się (nadal tak robię)... Czytaj całość »
Typowa "szarlotka japońska" - hit początkowych lat 80 XX wieku. Fakt - używało się (nadal tak robię) kaszki manny. Warto spróbować z kaszką kukurydzianą.