KURCZAK W SOSIE KREMOWO-CZOSNKOWYM

Dzisiaj zapraszam Was na szybki obiad, który można przygotować w 30minut.
Kurczak w śmietanowo-czosnkowim sosie z nutką musztardy.

♥️SUBSKRYBUJ: https://www.youtube.com/channel/UChpFpTBlfZrBOytQnGg3_RA

♥️OBSERWUJ: https://www.instagram.com/smacznie_na_talerzu/?hl=en

♥️POLUB
https://www.facebook.com/smacznienatalerzu/

SKŁADNIKI:⬇️

•3 średnie filety z kurczaka
•1 cebula 
•4 ząbki czosnku
•1 łyżka masła klarowanego
•240g pieczarek p
•150 ml bulionu drobiowego
•350ml śmietany 30%
•1 łyżeczka musztardy chrzanowej
•2 gałązki rozmarynu
•sól
•pieprz
•1 łyżka mąki+woda 
•opcjonalnie natką pietruszki


Mięso opłucz w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym i oczyść z błonek. Przetnij wzdłuż na pół. Dopraw solą oraz pieprzem. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Na rozgrzanym maśle obsmaż filety z obu stron na złoty kolor. Przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową. Na tej samej patelni smaż przez chwilę pieczarki delikatnie dopraw solą oraz pieprzem.  Kiedy się zrumienią dodaj cebulę z czosnkiem. Smaż  dwie minuty. Całość zalej bulionem i śmietanką. Dodaj musztardę oraz rozmaryn. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut na wolnym ogniu. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, mąkę połącz z zimną wodą i wlej do sosu cienkim strumieniem. Dopraw do smaku.  Włóż z powrotem wcześniej usmażonego kurczaka. Delikatnie pomieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.  Posyp natką pietruszki. 

Smacznego!