Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym – bez smażenia

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne kotlety mielone z ryżem, tak przygotowane kotlety mogą być podane jako samodzielne danie z surówką, sałatką lub kiszonym ogórkiem. Ewentualnie możemy je podać również z ziemniakami. Tak przygotowane kotlety mielone, są odrobinę zdrowsze od tradycyjnych, bo nie są smażone.

Do przygotowania kotletów mielonych z ryżem, będziemy potrzebowali:

Naczynie żaroodporne

500 g mięsa mielonego (użyłam mielonej szynki wieprzowej)
200 g ryżu (lub 300 g) – przed gotowaniem
1 jajko
1 cebula (około 100 g)
pęczek natki pietruszki
do smaku:
sól, pieprz
papryka ostra, pieprz ziołowy

olej do smażenia

Na sos:
od 500 do 700 g przecieru pomidorowego (passaty)- ja użyłam 700 g passaty z dodatkiem bazylii
200 g śmietanki 30 %
cebula (około 150 g)
2 marchewki (około 200 g)
2-3 ząbki czosnku
do smaku:
sól, pieprz
dodatkowo bazylia suszona lub świeża
zioła prowansalskie lub inne takie jakie lubimy

olej do smażenia