Dżem z Rabarbaru z Imbirem

Propozycja na przygotowanie pysznego dżemu z rabarbaru z dodatkiem imbiru. Dżem jest rewelacyjny w smaku nie jest słodki, delikatnie kwaśny a dodany imbir nadaje mu przyjemnego smaku. Do przygotowania dżemu z rabarbaru nie używam dodatków zagęszczających jak żelfix więc nie ma on takiej konsystencji jak sklepowy, ale jest o wiele smaczniejszy :).

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra dżemu

1 kg rabarbaru
600 g cukru
1 łyżka utartego świeżego imbiru
sok z 1 cytryny około 50 ml
50 ml wody

Zapraszam również do odwiedzenia mojego bloga Uwaga Babcia Gotuje , na którym znajduje się dokładny opis przygotowania dżemu z rabarbarem. Jeżeli na filmie pokazałam coś nie dokładnie to w przepisie na blogu na pewno to opisałam dokładniej .
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2015/05/dzem-z-rabarbaru-z-imbirem.html

i zachęcam również do polubienia Babci na Facebook :)
http://www.facebook.com/UwagaBabciaGotuje

Pozdrawiam serdecznie