Domowe lody miętowe bez maszyny

Domowe lody miętowe bez maszyny do lodów, wystarczy mikser i cierpliwość. To są tradycyjne lody oparte na mleku, śmietance i żółtkach, wymagają dużo pracy, trzeba to potem mieszać w trakcie mrożenia, ale ten trud się opłaci - uzyskujemy cudowny smak lodów, jak sprzed lat, bez chemii i ulepszaczy.
Po takich domowych lodach te ze sklepu już nigdy nie będą nam smakować - trzeba to mieć na uwadze :-)
Smak miętowy tych lodów jest tajemnicą cukierników z lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku - a ten sekret to nic innego jak najzwyklejsze krople żołądkowe, które każdy z nas na pewno ma w domu. To właśnie te krople żołądkowe tworzą nienachalny miętowy posmak, właśnie taki jaki powinien być. A kawałki gorzkiej czekolady są dopełnieniem tej uczty smaków.
A kolor zielony - to chlorella - jeżeli nie macie jej w domu, to można użyć jakiegokolwiek barwnika spożywczego.
Smacznego :-)

Link do przepisu na blogu: https://kawazmlekiem2017.blogspot.com/2019/06/domowe-lody-mietowe-bez-maszyny-filmik.html

-------------------------------------------------------------
ENGLISH VERSION: Homemade mint ice-cream without any ice-cream machine

Ingredients:
- 500 ml of milk
- 250 ml of cream
- 6 egg yolks
- a half glass of sugar
- 1,5 teaspoon of chlorella
- stomach drops
- dark chocolate
-------------------------------------------------------------

BLOG - https://kawazmlekiem2017.blogspot.com
FACEBOOK - https://www.facebook.com/Kawa-z-mlekiem-144726093052336/
INSTAGRAM - https://www.instagram.com/kawazmlekiem2017/
TWITTER - https://twitter.com/Kawazmlekiem17

#domowelody #miętowelody #domowelodybezmaszyny