Ciasto "RISO" z porzeczkami na ryżu mlecznym. Bez pieczenia. #112

avatar Autor: Bella1985
Przepis:
Składniki na spód:
150g białej czekolady
100g płatków kukurydzianych
100g migdałów ( obojetnie w jakiej postaci)
Czekoladę roztapiamy i mieszamy z płatkami oraz migdałami, wykładamy dno formy.

Masa :
500 ml mleka
75g cukru
100g ryzu mlecznego

Wszystko gotujemy przez ok. 45 min.aż ryż będzie miękki oraz masa gęsta. (Jeżeli nie chcę wam się gotować możecie użyć gotowego ryżu mlecznego w kubeczku np. Müller, będziecie potrzebować 500g.)
Do ciepłego ryżu dodajemy 3 płatki ( 3 łyżeczki) wcześniej namoczonej żelatyny. Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.
Ubijamy 250ml śmietany kremówki razem z 1 łyżką śmietan fix. Dodajemy do ryżu, mieszamy i wykładamy na spód.
Na górę układamy porzeczki ok.300g i zalewamy 1 galaretką o smaku porzeczkowym ( używamy tylko 300ml wody) .

Rezept:
Für den Boden:
-150g weisse Kuvertüre
-100g Cornflakes
-100g gehobelte Mandeln
Kuvertüre schmelzen und mit Cornflakes und Mandeln verrühren.

Für den Belag:
- 500ml Milch
- 75 g Zucker
- 100g Milchreis
Alles zusammen kochen. Nach dem kochen - 3 Blatt eingeweichte Gelatine zugeben und abkühlen lassen.
250ml Sahne mit 1.P Sahnesteif schlagen und mit Milchreis vermischen.

300g Johannisbeeren
1P. Tortenguss ( rot ) am besten mit Johannisbeer Saft zubereiten.
.