Ciasto malinowe z ptasim mleczkiem i kruszonką

avatar Autor: patronko
Placek pełny kruszonki, malin i ptasiego mleczka to wypiek którego każdy będzie chciał spróbować. Kruche ciasto na spodzie, słodka kremowa masa w środku i owoce sezonowe przykryte chrupiącą warstwą to przepis na kulinarny sukces. Obejrzyj prezentowany film kulinarny a dowiesz się jak zrobić ten tradycyjny polski wypiek i umieść go do swojego działu: Moje wypieki.
Skład:
Składniki na kruszonkę:

3 szklanki mąki tortowej 350 g
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka z 6 jajek
3 łyżki cukru

Składniki na ptasie mleczko:
5 łyżek soku z cytryny (sok z jednej cytryny)
pół szklanki cukru (120 g)
pół buteleczki aromatu śmietankowego (4,5 ml)
3 łyżki oliwy z oliwek lub innej
2 budynie śmietankowe
Białko z 6 jajek.
500 g świeżych lub mrożonych malin, lub innych owoców sezonowych.

Komentarze do filmu (1)

czarnadora 26 listopada 2017
jak dodałam budyń i oliwe do ubitych białek to piana zrobiła sie zupełnie płynna.Uratowałam ja dodając do... Czytaj całość »
jak dodałam budyń i oliwe do ubitych białek to piana zrobiła sie zupełnie płynna.Uratowałam ja dodając do niej przetarte jabłka i smażąc chwilę na patelni.Całośc sie scięła i było ok