Babka Marchewkowa - Ciasto Marchewkowe

Witam serdecznie, tym razem propozycja na babkę marchewkową – ciasto marchewkowe, które możemy upiec w foremce do babki lub w blaszce. Ciasto marchewkowe jest bardzo smaczne, wilgotne i słodkie. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania ciasta marchewkowego będziemy potrzebowali:

Foremka o pojemności około 2 L
Użyłam foremki z kominkiem o średnicy 24 cm i wysokości 11 cm

340 g mąki pszennej (typ od 450 do 550)
250 g cukru kryształ
200 ml oleju (około 216 g)- użyłam rzepakowego
320 g startej marchwi
4 jajka (rozmiar L)
1 łyżka soku z cytryny
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli

Na lukier będziemy potrzebowali:
około 150 g cukru pudru
1 łyżka zimnej wody
1 łyżka soku z cytryny
opcjonalnie barwnik

#UwagaBabciaGotuje #Wielkanoc #Babki