7 sposobów na winegret do sałatek, grillowanych warzyw czy mięs

avatar Autor: mangiare
#soswinegret#winegretcytrynowy#winegretmusztardowy.
Idealny do sałatek,warzywgrillowanych,mięs grillowanych czy wędlin

❎➡️1 WINEGRET PODSTAWOWY
30 ml białego octu winnego lub balsamicznego
1 łyżeczka soli ,pieprz czarny do smaku
90 ml oliwy z oliwek.
⚠️Sól rozpuszcza się w planach a nie w oliwie więc należy zawsze rozpuścić w octu lub w soku np.cytryny czy pomarańczy.

❎➡️2 WINEGRET CYTRYNOWY
40 ml soku z cytryny
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
60 ml oliwy z oliwek

❎➡️3 WINEGRET MUSZTARDOWY
1 łyżeczka musztardy Dijon
30 ml białego octu winnego
90 ml oliwy z oliwek
sól,pieprz do smaku

❎➡️4 WINEGRET Z CZOSNKIEM
1-2 ząbki czosnku
90 ml oliwy z oliwek
30 ml octu winnego
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
Czosnek zmiażdżyć i utrzeć z solą ,dodać ocet zamieszać,dodać pieprz i oliwę ,zamieszać.

❎➡️5 WINEGRET POMIDOROWY
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
90 ml oliwy z oliwek
30 ml octu
1 posiekaną cebula
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżeczka pokrojonych ziół(bazylii,estragon,naci pietruszki,)
doprawić solą,pieprzem i cukrem
Sól wymieszać z octem,następnie dodać oliwę i pozostałe składniki ,to 2szystko zamieszać trzepaczką lub wymieszać w słoiczku tak jak pokazuję na filmiku poprzednie WINEGRET.

❎➡️6 WINEGRET Z PAPRYKĄ
1 pstrąg czerwonej papryki
20 ml octu winnego
10 ml oliwy z oliwek
40 ml śmietany
sól,pieprz do smaku

Paprykę sparzyć obrać ze skórki ,usunąć nasienie ,pokroić i zmiksować z solą i pieprzem.Następnie dodać ocet ,oliwę i śmietanę.

❎➡️7 WINEGRET ZE ŚMIETANĄ
50 ml śmietany
20 ml soku z cytryny
2 łyżeczki pokrojonej świeżej mięty
20 ml oliwy z oliwek
sól,pieprz do smaku
Miętę utrzeć z solą i sokiem z cytryny .Wlać oliwę,śmietanę i zamieszać