Ciasta na Wielkanoc

Wrześniowe grillowanie prosto z ogrodowej kuchni Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz w kolejnym, już 396 odcinku programu „Ewa gotuje” zabrała nas do Zawoi, gdzie w malowniczym przydomowym ogródku przygotowała pyszną sałatkę z grillowanymi warzywami, zupę w stylu minestrone i słodki deser bez cukru!

Pierwszym przepisem, który zaproponowała Ewa była sałatka z grillowanymi warzywami, podawana z domowym sosem pesto.

Przystawka powstała na bazie rukoli, którą autorka przepisu lubi za jej lekko ostry smak. Na półmisek trafił również bakłażan, który jest bogaty w błonnik, niskokaloryczna cukinia, pełna witaminy C czerwona papryka i kiszony burak. Ewa poradziła, aby warzywa grillować w większych kawałkach, dzięki czemu łatwej obracać je na ruszcie, dopiero później pociąć na mniejsze części.

Warto wspomnieć, że wędzony pstrąg, którego Ewa wybrała do przygotowania potrawy, zawiera najwięcej kwasów omega-3 spośród wszystkich słodkowodnych ryb!

Całość sałatki została skropiona pysznym pesto z liści rzodkiewki i pokrzywy. Pamiętajcie, jeśli nie użyjecie sosu w całości, zlejcie go sowicie oliwą i przechowujcie w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Zobacz przepis na sałatkę z wędzonym pstrągiem. Kliknij!

Kolejnym daniem, które przygotowała gospodyni, była zupa w stylu minestrone. Do garnka w pierwszej kolejności prowadząca wrzuciła wiejską kurę od sąsiada, następnie warzywa, które są najtwardsze i gotują się najdłużej, na końcu resztę składników. Ewa poradziła, aby doprawiając zupę, pieprzu użyć na samym końcu, w przeciwnym razie potrawa będzie miała gorzkawy posmak.

Zobacz przepis na zupę jarzynową w stylu minestrone. Kliknij!

Podczas jesiennego grillowania nie mogło zabraknąć szaszłyków. Autorka przepisu zaproponowała ich pyszną, wegetariańską wersję z cukinią, kolorowymi paprykami, słodkimi pomidorkami i wybornym oscypkiem, wprost od znajomego bacy.

Zobacz jak przygotować szaszłyki z warzyw i oscypka. Kliknij!

Na zakończenie wspaniałego grillowania Ewa zrobiła pyszny deser z owocami. Do jego przygotowania, prowadząca użyła biszkoptów moczonych w kawie, krem powstały z bitej śmietany i serka mascarpone oraz dowolnych sezonowych owoców. Co ważne, zamiast cukru do deseru został dodany ksylitol.

Zobacz przepis na owocowe tiramisu. Kliknij!

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 278

60 min
9
>60 min
2
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 429

15 min
12
Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 143

>60 min
10
Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 833

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

4
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1