Wielka Sobota w kuchni z Ewą Wachowicz

W Wielką Sobotę, czyli 16 kwietnia, w Polsacie o godzinie 10:15 Ewa Wachowicz zaprosi widzów do swojej kuchni, by przygotować pyszne, wielkanocne potrawy. Rozpocznie od prostej przekąski, czyli białej kiełbasy pieczonej z jabłkami, a następnie zaserwuje tradycyjny żurek na domowym zakwasie. Na deser poda pyszną babkę cytrynową. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. Polsat/materiały prasowe

W Wielką Sobotę wszystko będzie już przygotowane. Dom wysprzątany, a na stole - koszyczek z pisankami, chrzanem, chlebem i wędzonką. Nie pozostanie nic innego, jak skierować się w stronę kuchni i zabrać za przygotowanie świątecznego obiadu, jak też deseru, bo cwibak, który Ewa upiekła przed tygodniem, zniknął już na drugi dzień. 

Pierwszą potrawą, którą gospodyni programu zaproponuje widzom, będzie niezwykle prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczna biała kiełbasa pieczona z jabłkami. Właśnie do tego dania prowadząca ma olbrzymi sentyment, bo taki przysmak na Święta Wielkiej Nocy zawsze robiła jej mama. 

Pieczona, biała kiełbasa znajdzie się też, zresztą wraz z wodą, w której się parzyła, w kolejnym daniu – a będzie to żurek na domowym zakwasie, podany z jajkiem i ziemniakami. Takiego tradycyjnego przepisu nie mogło zabraknąć na święta.

Z kolei na deser, wprost idealny na Wielkanoc, Ewa zaproponuje babkę cytrynową z serkiem mascarpone. 

Widzowie zobaczą też, jak przerobić nieco sfatygowany, znaleziony w piwnicy wieniec na piękną ozdobę wielkanocną.

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

4
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7