Smacznie i prosto, czyli obiad według Ewy Wachowicz

Tym razem Ewa Wachowicz podpowiedziała nam, w jaki sposób zamienić kilka prostych składników w smaczny i pożywny obiad. Przetestujcie te przepisy, a nie pożałujecie.

Smacznie i prosto, czyli obiad według Ewy Wachowicz

Fot. materiały prasowe/Polsat

Czy przygotowanie eleganckiego obiadu musi być trudne i pracochłonne? Nic z tych rzeczy! W ostatnim odcinku programu "Ewa Gotuje" mogliśmy poznać kilka sprawdzonych przepisów na proste, ale efektowne potrawy, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Bez zbędnych udziwnień i trudno dostępnych składników. Gwarantujemy, że zasmakują całej rodzinie.
Chcesz zaskoczyć bliskich takimi daniami? Oto przepisy z 406. odcinka programu "Ewa Gotuje".

 

1. Zupa kalafiorowa z makaronem grysikowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako pierwszą, Ewa Wachowicz ugotowała lekką zupę z domowymi kluseczkami z kaszy manny, czyli ścieranym na tarce - bezpośrednio do zupy - makaronem grysikowym. Kalafior w tym wydaniu jest wyjątkowo delikatny i zachowuje pełnię swoich właściwości.

 

2. Filet z kurczaka w boczku

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Daniem głównym były filety z kurczaka smażone w plastrach boczku, z winnym rozmarynowo-cytrynowym sosem. Gospodyni programu po raz kolejny udowodniła nam, że kilka prostych składników można w bardzo prosty sposób zamienić w elegancki obiad.

 

 

3. Gruszki w syropie

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie Ewa Wachowicz przygotowała gruszki w syropie cukrowym. Te owoce jesienią smakują najlepiej, wtedy trzeba zamknąć je w słoiku, aby mieć pyszny dodatek do deserów w zimie! Kora cynamonu, laska wanilii oraz goździki nadadzą im wspaniałego aromatu.

 

4. Bułeczki scones

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie czas na coś słodkiego. Na deser gospodyni zrobiła popularne w Wielkiej Brytanii bułeczki z rodzynkami, które tradycyjnie podaje się do popołudniowej herbaty. Receptura jest bardzo prosta i wystarczy kilka składników