Regionalne smaki w domu Ewy Wachowicz

Listopad to czas, kiedy Ewa Wachowicz postanowiła powrócić do tradycyjnych smaków i regionalnych receptur. To właśnie nim poświęcony był 495. odcinek programu "Ewa Gotuje".

Fot. materiały prasowe Polsat

W tym roku tak się poukładało, że program „Ewa gotuje” emitowany był w dniu, w którym obchodziliśmy Narodowe Święto Niepodległości. Nie mogło więc być inaczej – na posesji Ewy Wachowicz musiała pojawić się nasza flaga, a w jej kuchni zagościły tradycyjne, regionalne przepisy, o których wielu z nas już zapomniało, a może nawet nie miało nigdy okazji ich odkryć.

Jak zwykle, dania zaprezentowane przez gospodynię  były łatwe do przygotowania, ale wciąż efektowne - z pewnością zainspirują was do kulinarnych eksperymentów i wykorzystania tych lokalnych, sezonowych produktów, które akurat teraz smakują najlepiej. 

Oto przepisy, którymi Ewa Wachowicz podzieliła się z nami w 495. odcinku swojego programu. 

1. Serwatczanka

 Serwatczanka Zobacz przepis

Prosta zupa z Podkarpacia w wykonaniu Ewy Wachowicz

Ten przepis to prawdziwa duma Podkarpacia, chociaż w pozostałych częściach kraju raczej rzadko pojawia się na stołach. Serwatczanka to wyjątkowa zupa z powodzeniem może konkurować z takimi klasykami jak rosół, pomidorowa lub żurek. Już chociażby z tego powodu warto przetestować ten przepis w zaciszu własnej kuchni

2. Udka gęsie confit

 Udka gęsie confit Zobacz przepis

Gęsina przygotowana tą metodą to prawdziwy rarytas

Gęsina jest mięsem, które z różnych względów, wiele osób obawia się przygotowywać. Nic bardziej mylnego! Ewa Wachowicz pokazała nam, jak przygotować to mięso, aby było soczyste, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach. Konfitowane udka podała z niecodziennymi dodatkami, które doskonale podkreślają smak mięsa. Idealna propozycja na listopadowy obiad.

3. Torcik z powidłami

 Torcik z powidłami Zobacz przepis

Jesienne ciasto w wykonaniu Ewy Wachowicz

Obiad u Ewy Wachowicz nie mógł obyć się bez deseru. Tym razem gospodyni programu postanowiła podzielić się z nami przepisem na prosty i wyjątkowo smaczny i elegancki torcik z powidłami. Wbrew pozorom, jego przygotowanie wcale nie jest trudne i poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”? 
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Smaker/Polsat
Autor: Sylwia Cisowska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
30 min
3
15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4