Przygotowania do świąt wielkanocnych w wydaniu Ewy Wachowicz

Święta tuż, tuż! Dlatego tydzień przed Wielkanocą, w sobotę 27 marca o godzinie 10:10 w Polsacie, Ewa Wachowicz rozpocznie świąteczne przygotowania w kuchni. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw. Czas na gotowanie z Ewą Wachowicz z myślą o świętach Wielkiej Nocy!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Pierwsza potrawa to doskonały dowód na to, że mając dobry przepis, można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu! Soczysta pierś z indyka na ciepło to dobre danie główne, a na zimno - pyszna domowa wędlina do ulubionej świątecznej sałatki. Do przygotowania pieczeni będą potrzebne: filet z piersi indyka, masło klarowane, olej z pestek winogron, sos sojowy, ocet balsamiczny, ostra musztarda, majonez, słodka wędzona papryka, pieprz ziołowy, czosnek i cebula.

Kolejną propozycją będzie delikatna wieprzowina faszerowana szpinakiem i suszonymi pomidorami. Do przygotowania tego dania będą potrzebne: polędwica wieprzowa, sól, pieprz kolorowy, masło klarowane, szpinak mrożony, czosnek, suszone pomidory w oliwie, sól, pieprz, słodka śmietanka wysokoprocentowa i zioła prowansalskie. Gotowe polędwiczki można podawać w całości lub je pokroić. Znakomicie smakują z pysznym sosem, w którym dusiło się mięso, odrobiną zieleniny, np. groszkiem cukrowym, kiszonym ogórkiem, marynowaną papryką, a nawet z pieczoną marynowaną papryką. Ważne, aby mięso jeść z dużą ilością warzyw!

Deser też będzie z myślą o nadchodzących świętach. Ewa Wachowicz zaprosi na wielkanocną czekoladową babkę z nutą pomarańczy! Do przygotowania świątecznego wypieku będą potrzebne: masło, ksylitol lub cukier trzcinowy, mleko, kakao, jajka, szczypta soli, mąka pszenna lub orkiszowa jasna, proszek do pieczenia, biała czekolada. A do dekoracji babki: lukier na soku z wyciśniętej pomarańczy i cukru pudru oraz kandyzowana skórka pomarańczowa.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 27 marca w programie „Ewa gotuje".

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
15 min
11
Wędliny Schab gyros

Schab gyros to pyszne i mocno aromatyczne mięso, które świetnie sprawdzi się...

Odsłon: 1343

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0