Przepisy z 439. odcinka programu Ewa gotuje

Ewa Wachowicz w swoim programie podzieliła się z widzami nie tylko przepisem na tradycyjną zupę z Podhala, ale także pomysłami na świąteczne dania: smażonego karpia oraz kultowe ciasteczka orzeszki.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W kolejnym odcinku kulinarnego programu „Ewa gotuje", prowadząca pokazała jak przygotować niezwykle prostą, ale bardzo smaczną i aromatyczną zupę o nazwie zaprostka. Następnie podzieliła się pomysłem na smażonego karpia, którego zaserwowała na kiszonej kapuście. Ewa zaproponowała również zrobienie pikli z marchewki. Na sam koniec podała przepis na kultowe ciasteczka orzeszki - deser ten był powrotem do dzieciństwa.

1. Zupa zoproska według Ewy Wachowicz

Zupa zoproska

Zupa zoproska według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na pierwsze danie gospodyni ugotowała tradycyjną podhalańską zupę o nazwie zaprostka. Jedyną zmianę, jaką wprowadziła do tej receptury, było podsmażenie warzyw na maśle klarowanym. Dzięki temu wywar nabrał głębi smaku.

Ewa pokroiła w kostkę marchewkę, pietruszkę i sporą ilość czosnku. Warzywa przesmażyła na maśle klarowanym. Zalała wodą, przyprawiła do smaku i dusiła przez kilka chwil. Następnie dodała wcześniej namoczone i posiekane w plastry, suszone grzyby, które sama zbierała w pobliskim lesie.

Gdy wywar grzybowo-jarzynowy był gotowy, zabrała się za przygotowanie zaprostki, czyli zasmażki. Wędzoną słoninę pokroiła w kostkę i podsmażała na patelni do czasu, aż tłuszcz się wytopił. Do skwarków dodała łyżkę mąki, całość mieszała energicznie, żeby nic się nie przypaliło. Dolała chochelkę wywaru, a następnie całość przelała do zupy.

Ten podhalański rarytas prowadząca podała z tłuczonym ziemniakami, ozdobiła pietruszką i miętą.

2. Karp na kapuście z żurawiną według Ewy Wachowicz

Karp na kapuście z żurawiną

Karp na kapuście z żurawiną według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chociaż do świąt zostało jeszcze dwa tygodnie, to już dzisiaj warto pomyśleć o wigilijnym karpiu! Dlatego Ewa zaproponowała podanie smażonych dzwonków na kiszonej kapuście. Przepis jest prosty w przygotowaniu, a stanowi znakomitą alternatywę dla klasycznej, świątecznej ryby.

Gospodyni dzwonka z karpia oprószyła solą i pieprzem, włożyła na godzinę do lodówki. W tym czasie zajęła się zrobieniem kapusty. Poszatkowała ją na mniejsze kawałki, odsączyła z nadmiaru wody i przełożyła do garnka. Wlała szklankę wody, dodała świeżą żurawinę (można użyć również mrożonej lub suszonej, w przypadku tej ostatniej, należy zmniejszyć jej ilość). Gotowała wraz z przyprawami do miękkości. Pod sam koniec do garnka trafiła łyżka masła.

Zamarynowaną rybę Ewa obtoczyła w mące i smażyła na złoty kolor.

Do żaroodpornego naczynia gospodyni wyłożyła kapustę, a na jej wierzch ułożyła karpia. Wszystko zapiekała przez 10 minut w piekarniku.

3. Pikle-wstążki z marchewki według Ewy Wachowicz

Pikle-wstążki z marchewki

Pikle-wstążki z marchewki według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po przygotowaniu świątecznego dania, prowadząca pokazała jak w łatwy sposób przyrządzić pikle z marchewki. Wystarczy odczekać zaledwie kilkanaście godzin, aby móc zajadać się kiszonką.

4. Orzeszki z kremem orzechowym według Ewy Wachowicz

Orzeszki z kremem orzechowym

Ciasteczka orzeszki według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na sam koniec programu, Ewa przywołała smaki swojego dzieciństwa – upiekła ciasteczka orzeszki. Do tego wypieku potrzebna była specjalna forma-patelnia. W przepisie na ten wyjątkowy świąteczny deser z kremem orzechowym znalazły się: mąka, cukier puder, masło, jajka, śmietana, ocet, soda, mleko roślinne (np. sojowe), cukier trzcinowy i zmielone orzechy włoskie.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
15 min
11
Wędliny Schab gyros

Schab gyros to pyszne i mocno aromatyczne mięso, które świetnie sprawdzi się...

Odsłon: 1353

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0