Ciasta na Wielkanoc

Przepisy Ewy Wachowicz z 435. odcinka programu Ewa Gotuje

Kolejny odcinek programu Ewa Gotuje już za nami. Tym razem prowadząca zaprosiła widzów na kulinarną podróż, którą rozpoczęła od przygotowania ziemniaków na szwedzki sposób. Daniem głównym w tym odcinku były chorwackie kotlety. Ewa Wachowicz podzieliła się też sposobem na nietypowe kiszonki i niezwykle lekki deser. Wypróbujcie przepisy!

Fot. materiały prasowe/Polsat

435. odcinek programu Ewa Wachowicz zaczęła od przyrządzenia dyni piżmowej. Upiekła ją w piekarniku - wedle receptury na szwedzkie ziemniaki Hasselback, podała natomiast z gęstym sosem ugotowanym na świeżej żurawinie.

Daniem głównym był chorwacki kotlet z Zagrzebia, który jest czymś pomiędzy austriackim sznyclem po wiedeńsku a szwajcarskim cordon bleu, lecz kształtem przypomina naszą roladę śląską.

Widzowie zobaczyli ponadto, jak zakisić korzeń i natkę pietruszki.

Natomiast na deser Ewa upiekła babeczki jogurtowo-cytrynowe, które udekorowała lukrem i plastrami cytryny w karmelu.

Przekonajcie się, jak przyrządzić te pyszne potrawy.

 

1. Dynia po szwedzku

Dynia po szwedzku według Ewy Wachowicz

Dynia po szwedzku według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Prowadząca wytłumaczyła na początku programu, jakie są rodzaje dyń i jakie właściwości posiada ten owoc. Dynia stała się podstawowym składnikiem pierwszego przepisu. Ewa Wachowicz wybrała dynię piżmową i upiekła ją zupełnie jak ziemniaki Hasselback.

Owoc obrała ze skórki i przecięła na pół. Łyżką wydrążyła pestki i poleciła, by je uprażyć - w ten sposób można dodatkowo zyskać pyszną przekąskę. Gospodyni nacięła dynię od góry i pokazała świetny trik, aby na całej jej długości nacięcia wyszły równo! Przełożyła ją na blachę, skropiła oliwą, oprószyła solą i doprawiła świeżymi igiełkami rozmarynu. Następnie wstawiła dynię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekła przez 45 minut.

W tym czasie przygotowała aromatyczny sos z żurawiny, a na koniec na upieczony owoc położyła jeszcze pokrojoną, ostrą papryczkę do smaku.

 

2. Kotlet z Zagrzebia (Zagrebački Odrezak)

Zagrebački Odrezak

Kotlet z Zagrzebia według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne, Ewa Wachowicz, zaproponowała chorwackie kotlety cielęce. Kulinarnie można go porównać do sznycla wiedeńskiego lub cordon bleu, z tym, że mięso zwinięte jest jak śląska rolada. Prawdziwa mieszanka różnych pomysłów!

Gospodyni postanowiła podać kotlety w towarzystwie sosu zrobionego z ogórków konserwowych i dużej ilości zieleniny. Po jego przyrządzeniu zabrała się za przygotowanie mięsa.

Ponieważ Ewa Wachowicz lubi porządek w kuchni, na kotlety położyła folię spożywczą i dopiero je rozbiła. Doprawiła z obu stron, ułożyła warstwowo plastry sera żółtego i szynki, po czym zwinęła całość. Cielęcinę zanurzyła w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Usmażyła na patelni na maśle klarowanym. Talerz udekorowała wcześniej przygotowanym sosem, położyła ząbek cytryny (do skropienia) i ułożyła pokrojone w plastry kotlety.

 

3. Kiszona pietruszka

Kiszona pietruszka

Kiszona pietruszka według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz wyznaje zasadę, że kisić można praktycznie wszystko. W 435. odcinku swojego programu postawiła więc na kulinarny eksperyment i do słoika wrzuciła pietruszkę wraz z natką. Dzięki temu kiszonki zyskały jeszcze więcej zdrowotnych właściwości. Gospodyni delikatnie upchnęła pietruszkę, dodała czosnek, czarny pieprz i zalała całość solanką oraz oliwą.

 

4. Babeczki jogurtowo-cytrynowe

Babeczki jogurtowo-cytrynowe

Babeczki jogurtowo-cytrynowe według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser gospodyni upiekła, jak sama podkreśliła, smaczne i niebywale proste babeczki. Zwróciła uwagę, aby przygotowania rozpocząć wcześniej, ponieważ wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. W międzyczasie podzieliła się również kilkoma cennymi, cukierniczymi wskazówkami.

Na początku prowadząca wrzuciła masło do miski, a następnie dobrze utarła je mikserem. Dorzuciła cukier trzcinowy i ponownie zmiksowała. Dodała trzy jajka (koniecznie po jednym) i kontynuowała miksowanie. Do mikstury dosypała też przesiane suche składniki, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.

Do masy dodała 2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego i zmiksowała całość. Starła skórkę z dwóch sparzonych cytryn i dolała sok z połówki tego owocu. Połączyła całość i przełożyła do silikonowych foremek. Piekła przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na końcu babeczki udekorowała lukrem, karmelizowaną cytryną i mielisą cytrynową.

Kolejny odcinek pełen był więc pysznych inspiracji i kulinarnych rad Ewy Wachowicz. Polecamy wypróbować wszystkie przepisy!

 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka wolno gotowana

Przed świętami warto wypróbować przepis na domową wędlinę. Jej przygotowanie...

Odsłon: 2802

15 min
3

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4