Ciasta na Wielkanoc

Październikowe przysmaki Ewy Wachowicz

Cukinia, grzyby i gruszki - to właśnie te produkty królują w tym miesiącu w kuchni Ewy Wachowicz. Sprawdźcie wyjątkowo udane przepisy z ostatniego odcinka programu "Ewa Gotuje".

Fot. materiały prasowe/Polsat

W 432. odcinku "Ewa Gotuje", nasza ulubiona gospodyni postanowiła przygotować dania dla zabieganych kucharzy oraz wszystkich tych osób, które nie mogą (lub nie chcą) spędzać w kuchni długich godzin. Jej ekspresowe pomysły z pewnością przypadną wam do gustu. Zrobienie tych potraw zajmuje niewiele czasu, za to efekt jest spektakularny. Nikt nie uwierzy wam, że na ich zrobienie poświęciliście mniej więcej tyle samo czasu, ile zabiera zrobienie kawy.

1. Krem z cukinii według Ewy Wachowicz

Krem z cukinii według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na błyskawiczy obiad Ewa postanowiła przygotować kremową zupę z cukinii, którą podała razem z grzankami i serem feta. To doskonałe połączenie i jeśli do tej pory go nie testowaliście, postarajcie się jak najszybciej nadrobić zaległości.

 

2. Fettuccine z pancettą i serem pecorino

Fettuccine z pancettą i serem pecorino według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa zrobiła makaron fettuccine z pancettą, czyli z dojrzewającym boczkiem i owczym serem pecorino. To pyszne włoskie danie robi się niemal tak szybko, jak gotuje makaron, dlatego wręcz idealnie nadaje się dla wszystkich zabieganych i zapracowanych kucharzy.

 

3. Grzyby marynowane po chorwacku

Grzyby marynowane po chorwacku według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W Polsce nietrudno znaleźć miłośników kuchni bałkańskiej, a do nich należy także Ewa Wachowicz. Właśnie z tego względu w jej spiżarni nie może zabraknąć grzybów po chorwacku. Wy też je zróbcie, bo przepis zdecydowanie warto przetestować.

4. Gruszki na cieście francuskim

Gruszki na cieście francuskim według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zwieńczeniem odcinka poświęconego błyskawicznym przepisom był prosty, szybki i efektowny deser z gruszkami w roli głównej. Do jego zrobienia będziecie potrzebować zaledwie kilku łatwodostępnych składników.

 

 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Desery Tarta sernikowa

Kruche ciasto, masa serowa, a wszystko wykończone białą czekoladą. To jest p...

Odsłon: 68

60 min
3
60 min
2

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4