Nowy sezon programu „Ewa gotuje“ już od września w Polsacie!

Przed nami nowy sezon „Ewa gotuje“ w jesiennej ramówce Polsatu! Co ciekawego przygotuje dla nas Ewa Wachowicz a tym samym, co zobaczymy w programie? Na pewno będzie zdrowo, domowo, pysznie i praktycznie. Zapraszamy na nowe odcinki programu w soboty od 3 września, o godzinie 10:10 w Polsacie!

Fot. materiały prasowe/Polsat/Krzysztof Opaliński

Ewy Wachowicz nikomu przedstawiać nie trzeba. Autorka programu słynie nie tylko ze znakomitej kuchni, której tajniki od lat z powodzeniem zdradza widzom Polsatu, znana jest także jako restauratorka, która tchnęła zupełnie nowe życie w kultowe, krakowskie Zalipianki, przekształcając je z podupadłej kawiarni w nowoczesny resto-bar, gdzie w umiejętny sposób łączy się kulinarne tradycje Krakowa i Małopolski z trendami docierającymi do nas z całego świata. Użytkownicy mediów społecznościowych, śledząc profile Ewy na FB czy Instagramie, wiedzą też, że ta znana i lubiana producentka telewizyjna na co dzień żyje tak, jak dyktuje nam natura, dużo trenuje, podróżuje i chodzi po górach. To bogate doświadczenie znajdzie odzwierciedlenie w najbliższych odcinkach „Ewa gotuje“. 

Widzowie, podobnie jak w wiosennym sezonie, będą śledzić kulinarne poczynania Ewy zarówno w jej drewnianym domu w Zawoi, jak i w kuchni znajdującej się w stolicy Małopolski. U stóp Babiej Góry będzie sporo receptur lokalnych, nie tylko z Beskidów czy Podhala, ale również z innych regionów naszego kraju. Co nie oznacza, że nie pojawią się przepisy z różnych zakątków świata. 

Jak zwykle w kuchni Ewy Wachowicz królować będzie zero waste, czyli jak to u Ewy – nic nie może się zmarnować. Nie oznacza to oczywiście, że na okrągło będziemy oglądać rosół z makaronem. Wszak nasza bazowa zupa może mieć różne odsłony – począwszy od bulionu z makaronem a skończywszy na orientalnym ramenie. Drugi trend to lokalność, tak więc produkty od drobnych i sprawdzonych producentów, jak też płody ziemi, przetwory i domowe wędliny od przyjaciół i znajomych. Bo przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zabawić się w serowara a później uskutecznić barter z sąsiadem, wymieniając domowy twaróg na kosz pełen grzybów. 

Kolejnym wyznacznikiem poczynań Ewy będzie równowaga – na dwóch płaszczyznach. Pierwsza dotyczyć będzie relacji między potrawami mięsnymi a roślinnymi. Druga wyznaczy proporcję między przepisami kuchni typowo polskiej i zagranicznej. Tak więc w programach pojawią się zarówno dania mięsne, jak i oparte tylko i wyłącznie na produktach roślinnych. Będą też takie, które w prosty sposób można wzbogacić o „wkładkę“ mięsną lub bez problemu pozbawić dodatków odzwierzęcych. Z recepturami rodzimymi i światowymi wydarzy się podobnie – Ewa zaprezentuje przepisy na typowo polskie dania i wypieki, jak też sięgnie po światowe klasyki, w tym desery. Albo w umiejątny sposób wymiesza je ze sobą. 

Podsumujmy: zero waste, lokalność i równowaga. Tzw. comfort food, czyli treściwe, konkretne, zdrowe pożywienie, oparte na nostalgicznym retro jedzeniu, które dominowało w kuchniach naszych mam czy babć i po dziś dzień jest tym, co dobrze znamy i lubimy, wzbogacone o kulinarną egzotykę, której zawsze chcieliśmy spróbować, ale trochę się baliśmy i nie mieliśmy pojęcia jak się za to zabrać. Wszystko w trosce o ślad węglowy, przy jednoczesnym braku zmartwień z powodu zaburzonych łańcuchów dostaw. Zdrowo, domowo, pysznie i praktycznie. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »   

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto na szpinakowym biszkopcie z kremem mascarpone i galaretką arbuzową. Pr...

Odsłon: 203

60 min
3
Sałatki Surówka Wiosenka

Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...

Odsłon: 183

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0