Hit jesieni – zupa gołąbkowa i placek z jabłkami

Ewa Wachowicz od 13 lat inspiruje nas i zachęca do gotowania. Mimo stworzenia ponad dwóch tysięcy przepisów, cały czas zaskakuje nas nowymi, znakomitymi pomysłami, którymi dzieli się w programie „Ewa gotuje”. Zobaczcie co przygotowała dla was tym razem.

Hit jesieni – zupa gołąbkowa i placek z jabłkami

Fot. materiały prasowe/Polsat

Jesień to czas sycących i rozgrzewających dań, do których przygotowania wykorzystamy najlepsze, sezonowe składniki. Właśnie tym tropem podążyła Ewa Wachowicz w kolejnym odcinku programu "Ewa Gotuje". Oto przepisy, którymi podzieliła się z widzami.

1. Zupa gołąbkowa

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz zajęła się dekonstrukcją gołąbków. Co to właściwie oznacza? Otóż wszystkie składniki, jakich używamy do przygotowania gołąbków: ryż, mięso, kapusta i przecier pomidorowy, trafiły do jednego garnka tworząc przepyszną, lekko pikantną zupę.

2. Kacze piersi w orientalnym sosie karmelowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po pysznej zupie Ewa Wachowicz zaprosiła widzów na kacze piersi w karmelowym sosie. Mięso natarła mieloną ostrą papryką (pamiętajcie jednak żeby nie dodać jej za dużo), która zawiera w sobie kapsaicynę, substancję przyspieszającą metabolizm i pomagającą w trawieniu.

3. Dynia marynowana na ostro

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne prowadząca podała wraz z surówką z marchewki i kiszonych jabłek, których przygotowanie mogliście zobaczyć w poprzednim programie (sprawdź przepis na kiszone jabłka).

Ponieważ sezon na dynie trwa w najlepsze, Ewa pokazała jak ją zamarynować, aby móc cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Takie przetwory będziecie mogli wykorzystywać do przygotowania surówek, sałatek, a nawet leczo!

4. Placek z jabłkami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa Wachowicz zaproponowała ciasto z połówkami jabłek. Spód oraz wierzch wypieku gospodyni przygotowała na bazie mąki orkiszowej, która mimo, iż zawiera gluten, jest znacznie zdrowsza od pszennej. Do ciasta zamiast białego cukru prowadząca użyła zdrowego zamiennika - erytrolu.

Jabłecznik jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Jak stwierdziła prowadząca, ma tylko jedną wadę - jest tak pyszny, że zbyt szybko znika!