Ewa_Gotuje

Ewa Wachowicz zdradza swój sposób na biszkopt i klopsiki

W tym tygodniu mogliśmy oglądać 400. odcinek programu "Ewa gotuje". Z tej okazji Ewa Wachowicz przygotowała menu, łączące w sobie tradycyjne i nowoczesne smaki, które idealnie sprawdzi się w jesienne dni.

Sprawdzony sposób na biszkopt i klopsiki| Fot. materiały prasowe/Polsat

Od 13 lat w każdą sobotę Ewa Wachowicz inspiruje widzów do gotowania i sprawia, że niejednemu z nich od rana kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach. - Sama nie wiem, kiedy to się stało, że mamy już 400. odcinek. To niesamowity wynik jeśli idzie o programy telewizyjne, ogromna duma i wielkie podziękowania dla mojej wspaniałej ekipy, która prawie nie zmieniła się od 13 lat! - mówi Ewa Wachowicz.

Przez kilkanaście lat emisji programu Ewa zaprezentowała widzom Polsatu ponad 2000 przepisów! To receptury sprawdzone i co ważne - przygotowane według nich potrawy zawsze się udają. Nawet tym, którzy dopiero zaczynają zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Program zainspirował Ewę Wachowicz do napisania aż siedmiu książek z przepisami na pyszne dania a ich autorka zapewnia, że to jeszcze nie koniec.

Jakie były kulisy powstania programu? - W 2007 roku Nina Terentiew zaproponowała, abym zrobiła program kulinarny i powiedziała: „Trochę lepiej wyglądasz niż Makłowicz". Pierwszy odcinek pilotowy nagrałam w swoim krakowskim mieszkaniu, w swojej własnej kuchni. Nina zaznaczyła, nie szukaj żadnego innego miejsca, bo ty u siebie, w swojej kuchni po prostu tańczysz... I tak już od 13 lat goszczę widzów w mojej kuchni w Krakowie, a 400. odcinek świętowałam nagraniem w moim drugim domu pod Babią Górą, oczywiście z moją całą ekipą. Na to wyjątkowe wydarzenie przygotowałam wielopiętrowy tort - zdradza autorka programu.

A co przygotowała Ewa w programie? Oto przepisy, które tym razem mogliśmy przetestować.

 

1. Tort czekoladowy z mango

 Tort czekoladowy z mango Zobacz przepis

Tort czekoladowy z mango/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czym byłby jubileusz bez tortu? Z okazji czterechsetnego odcinka Ewa przygotowała spektakularny, wielopiętrowy tort z kremami w dwóch smakach. Ten wyjątkowy wypiek powstał bez użycia proszku do pieczenia! Przy okazji Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na perfekcyjny biszkopt, który nigdy nie opada i równo wyrasta. Zdecydowanie warto zapamiętać tę recepturę, aby dzięki niej przygotować różnego rodzaju desery.

 

2. Pasta z awokado

 Pasta z awokado Zobacz przepis

Pasta z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W programie Ewa zaprezentowała wyjątkwo prostą i smaczną propozycję na śniadanie - pastę jajeczną z awokado, która idealnie sprawdzi się w roli sycącej i zdrowej przekąski. Do jej przygotowania będzie nam potrzebne zaledwie kilka składników, a całość zajmie nie więcej niż pięć minut.

3. Gomasio – sól sezamowa

 Gomasio – sól sezamowa Zobacz przepis

Gomasio – sól sezamowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Następnie Ewa pokazała nam, jak zrobić domową sól sezamową, czyli gomasio. Ta mieszanka niełuskanych uprażonych nasion sezamu i soli himalajskiej świetnie doprawia kanapki z awokado.

4. Klopsiki zapiekane na kapuście kiszonej

 Klopsiki zapiekane na kapuście kiszonej Zobacz przepis

Klopsiki zapiekane na kapuście kiszonej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa przygotuje klopsiki wieprzowe zapiekane na kiszonej kapuście. To nietypowe połączenie będzie bardzo ciekawą propozycją na jesienny, rodzinny obiad. Gwarantujemy, że będzie się nim zajadać cała rodzina.

5. Domowy ocet jabłkowy

 Domowy ocet jabłkowy Zobacz przepis

Domowy ocet jabłkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gdy klopsiki będą się zapiekały w piekarniku, gospodyni zrobi bardzo zdrowy domowy ocet jabłkowy. Ma on znacznie więcej aromatu niż ten kupny, a my zyskujemy pewność, że nie dodano do niego żadnych, zbędnych substancji poprawiających smak.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Dania główne Carbonara

Carbonara to klasyczne danie pochodzące z Włoch. Przygotowywana jest z jedyni...

Odsłon: 7031

30 min
8
Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 251

30 min
6
Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 840

30 min
9

Polecane artykuły

Ewa gotuje Wiosenne potrawy Ewy Wachowicz

W 509. odcinku autorskiego programu „Ewa gotuje”, prowadząca zaprezentowała widzom wspaniałe pomysły na lekkie wiosenne dania. Podzieliła się przep...

0
Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1