Ciasta na Wielkanoc

Ewa Wachowicz radzi, jak nie marnować jedzenia

Marnowanie żywności to bardzo poważny problem, z którym mierzy się nasze społeczeństwo. W najnowszym odcinku programu "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami kilkoma przepisami, które z pewnością ułatwią nam to zadanie.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Marnowanie jedzenia stanowi problem globalny. Badania wykazały, że co roku na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności! W Europie wyrzuca się około 100 mln ton jedzenia, w Polsce blisko dziewięć, z czego ponad dwie tony marnowane są przez gospodarstwa domowe. Polak przeciętnie wyrzuca ok. 52 kg żywności rocznie, a wartość tej żywności to nawet kilkaset złotych miesięcznie.

Produkty, które najczęściej wyrzucamy, to owoce i warzywa. Z danych wynika też, że w wiele osób marnuje świeże zioła, mięso, dania gotowe oraz różnego rodzaju dodatki.

Ewa Wachowicz postanowiła wypowiedzieć wojnę marnowaniu żywności, tworząc przepisy na potrawy, które pozwolą wam w stu procentach wykorzystać zawartość spiżarni. Latem przygotowała wiele przetworów z sezonowych warzyw i owoców, a teraz zdradza co jeszcze można z nich zrobić. Oto receptury, którymi podzieliła się z nami w 418. odcinku programu "Ewa Gotuje".

 

1. Zupa-krem z kiszonych pomidorów

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Latem pomidory są najsmaczniejsze i właśnie wtedy Ewa Wachowicz zrobiła z nich różne przetwory. Teraz gospodyni przygotowuje pyszną zupę-krem z kiszonych pomidorów. Do tej pomysłowej wersji pomidorówki wystarczy dodać kilka składników, aby zaserwować danie, które bez wątpienia zasmakuje całej rodzinie. Aby zupa była bardziej sycącą, warto podać ją z ryżem i kleksem śmietany.

 

2. Klopsy zapiekane z ziemniakami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz nie lubi marnować nie tylko jedzenia, ale również czasu. Dlatego też na obiad zaserwowała szybkie o łatwe do przyrządzenia danie jednogarnkowe. Do jego przyogotowania można wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu oraz różne rodzaje mięsa, które akurat mamy w lodówce lub zamrażarce. To również wyśmienity sposób na wykorzystanie starszych kawałków sera, które zdążyły już nieco obeschnąć i nie nadają się na kanapki.

 

3. Ciasto na oleju rzepakowym z mrożonymi borówkami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy deser może zostać przygotowany w duchu zero-waste? Oczywiście, a ten przepis jest tego najlepszym dowodem. Do przygotowania tego wyjątkowo prostego ciasta ucieranego możecie wykorzystać zamrożone owoce. Świetnie także te z kompotów lub domowe konfitury. Udaje się za każdym razem.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 125

>60 min
10
Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 689

30 min
12
Desery Sernik na zimno " Jajko sadzone "

Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...

Odsłon: 106

60 min
4
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

4
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1