Ciasta na Wielkanoc

Ewa gotuje: Zupa z łososia i pstrąga, zapiekanka z kurczakiem i deser jabłkowy

W sobotę 6 marca o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz rozpocznie nowy sezon „Ewa gotuje” i pożegna zimę w skandynawskim stylu! W programie podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na początek Ewa ugotuje fińską zupę z pora i łososia - lohikeitto, po szwedzku laks soppa, którą wzbogaci rodzimym pstrągiem. Do tej potrawy będą potrzebne: masło, por, cebula, marchewka, ziemniaki, listek laurowy, sól, filet z pstrąga i łososia oraz kwaśna śmietana. Na koniec świeży koperek, biały pieprz, sok i plasterek cytryny i pożywna zupa rybna gotowa!

Na danie główne będzie szwedzka zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w sosie curry. Do przygotowania tego posiłku Ewa Wachowicz użyje: oleju ryżowego, piersi z kurczaka, ziemniaków, czosnku, jajek, kwaśnej śmietany, majonezu, słodkiej wędzonej papryki, curry, pieprzu, soli, natki pietruszki, marynowanej papryki i twardego sera.

Po obiedzie Ewa Wachowicz zaprosi na deser. Przygotuje norweski przysmak jabłkowy, czyli mus jabłkowy z kruszonką i bitą śmietaną. Do przygotowania deseru będą potrzebne: jabłka, masło, cukier trzcinowy lub ksylitol, cynamon, odrobina wody, pełnoziarniste ciasteczka na kruszonkę, dobrze schłodzona wysokoprocentowa słodka śmietanka i cukier waniliowy oraz listki męty do ozdoby.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 6 marca w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

Ewa gotuje: Zupa z łososia i pstrąga, zapiekanka z kurczakiem i deser jabłkowy na INTERIA.TV.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
30 min
1
15 min
2

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4